THE GUESS WHO


Lista over canadiske artister og band, som hadde sitt gjennombrudd på 60-tallet, er lang. Neil Young, Leonard Cohen, Steppenwolf, Gordon Lightfoot og mange, mange flere. Et av de store bandene med verdenssuksess, hits og utmerkelser var The Guess Who.

SKREVET AV TORE TORESEN

The Guess Who, med spørsmålstegn bak frem til 1968, hadde flere navn før de i 1966 tok navnet vi kjenner dem som. Allen and the Silverstones fra 1958 ble til Chad Allan & The Reflections. Navnet ble valgt fordi det lignet på britiske The Shadows, og fordi de spilte instrumentalmusikk. Nedenfor kan du lytte til ”Kinda cool”.
Som Chad Allan & The Expressions ga de ut ”Shakin’ all over”, en coverlåt opprinnelig skrevet og utgitt av Johnny Kidd. Den skulle bli deres gjennombrudd utenfor Canadas grenser.

I 1965 kom Burton Cummings inn i bandet som keyboardist, og ble etter hvert bandets vokalist. Det er hans karakteristiske stemme vi kjenner fra de av bandets mange innspillinger som ble kjent i Europa. Han og gitarist Randy Bachman regnes som de mest fremtredende og kjente av bandets musikere.

Bandet fortsatte å gi ut singler med suksess i Canada, og i 1967 slo bandet gjennom i Storbritannia med ”His girl”.

Gjennombruddet i verden for øvrig skulle komme i 1969, med ”These eyes”. Her i et nyere live-opptak.

I 1970 kom ”American woman” med B-side ”No sugar tonight/New mother nature”. Singelen skulle gi bandets eneste førsteplass på listene i USA.
Bandet ble store i USA, og superstjerner i hjemlandet Canada.
Samme år ble bandet invitert til å spille for Richard Nixon i Det Hvite Hus, men måtte love å ikke spille ”American woman”, på grunn av det politiske innholdet i teksten.
” No sugar tonight” er skrevet av Randy Bachman etter en ekkel opplevelse i ei bakgate i en by i California. Han var stolt av låten og teksten, men fikk beskjed fra plateselskapet at låten var for kort. Dermed ble den koblet sammen med ”New mother nature”, skrevet av Burton Cummings, og ble en hit.

I årene 1969 og 1970 ga The Guess Who ut en rekke låter med suksess, skrevet av Bachman og/eller Cummings. Vi avslutter denne artikkelen med noen av dem, ”Laughing”, ”Undun”, ”Share the land” og ”Hand me down world”.
Vi starter imidlertid med ”No time”, som har en album- og en single-versjon, der sistnevnte er mest kjent. Låten er denne skribentens absolutte favoritt fra The Guess Who.

Randy Bachman forlot bandet allerede i 1970, etter å ha gjort ferdig et soloalbum. På grunn av sykdom og en del kontroverser med Burton Cummings ble det brudd. Bachman startet i 1973 bandet Bachman-Turner Overdrive. De hadde suksess i Norge med låten ”You ain’t seen nothing yet”, som kom ut i 1974.

I 1975 forlot Burton Cummings bandet, og det endte med oppbrudd. Bandet har i ettertid turnert i hjemlandet og USA med forskjellige medlemmer, og nyere konserter og reunions finnes på YouTube.
Bachman og Cummings har spilt og komponert sammen de siste ti årene, men har ikke kunnet bruke bandnavnet The Guess Who. Dette på grunn av at andre medlemmer hadde rettighetene.

Kilder: Wikipedia/AllMusic/YouTube/Getty Images

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..