Kilder: SVT/youtube.com/wikipedia/getty images

 

 

 

 

På musikkfronten har svenskene alltid ligget et hestehode foran oss nordmenn. De hadde tidlig en kultur som gjorde at artistene fikk slippe til både på radio og tv – lenge før NRK skjønte hva som foregikk i ungdomskulturen. Vi kom haltende flere år etter.

Ungdommen fikk sine egne radioprogram som Tio i topp, som ga svenske artister sjanse til å promotere sine produkt og de ble med på å utforme hva som skulle selge av svenske innspillinger.

Holder vi oss til starten av 60-tallet, kom shadowsbølgen som kastet inn over Europa. Innflytelsen var så stor at nå var det ikke amerikanske slagere som dominerte salgslistene. Snart gikk påvirkningen andre veien og «Den britiske invasjonen» ble et faktum på de amerikanske listene.

The Shadows ble læremestre for et utall av band. Og svenskene var som vanlig tidlig ute med å ta etter.

 

I Gøteborg dukket The Spotnicks opp, med navnet inspirert av den russiske satelitten Sputnik.

Bandet besto av garvede musikere som hadde holdt det gående siden 1956.

Spotnicks klarte også å markere seg ute i Europa, og ble særlig populære i Japan, der det ble ville tilstander hver gang de kom på besøk. Her gikk de helt til topps med den russiske folkemelodien «Karelia».

 

Et annet pussig poeng er at de en tid hadde en trommis som het Jimmie Nicol. Kanskje ikke verdens mest kjente i dag. Men han var faktisk stand-in for Ringo Starr under Beatles-turneen i Australia i 1964 og ble verdensberømt for en kort tid.

Nå skal ikke vi røpe flere detaljer. Se heller på denne dokumentaren om bandet, produsert av svensk tv. Den er fra 1983, men Spotniks holder det faktisk gående den dag i dag, til glede for deres mange fans jorden rundt.