CREAM – historiens første supergruppe

Lagt ut av

cream_2005
Cream at Madison Square Garden in New York City on October 22, 2005 Shot on assignment for The New York Post

Da trommeslageren Ginger Baker inviterte Eric Clapton til å bli med i hans nye band sammen med bassisten Jack Bruce, visste ingen av dem at bandet skulle bli banebrytende på mange vis. På tross av sin korte, litt mer enn to år lange karriere.

SKREVET AV TORE TORESEN

Ginger Baker spilte i bandet Graham Bond Organisation, sammen med Jack Bruce. Baker kjente Clapton, og under en biltur de hadde sammen, fortalte han at han ville ut av bandet. Han var lei av Bonds narkotikabruk og ustabilitet som følge av den. Ginger Baker inviterte Eric Clapton til å bli med i et nytt band, og Clapton svarte ja der og da. Året var 1966, og Cream var en realitet. Navnet tok de fordi de alle tre ble ansett for å være kremen av musikere i sin stil.

Deres første plateutgivelse var en singel, ”Wrapping Papers”. Den fikk ingen umiddelbar suksess, og havnet langt nede på listene i Storbritannia.

 

Cream sitt første av totalt fire album fikk selvsagt navnet ”Fresh Cream”. Det kom ut i 1966, og inneholdt en blanding av selvskrevet materiale og gamle klassikere fra bluesmusikken.

”I feel free”, med musikk komponert av Jack Bruce, skulle bli deres bestselger fra albumet i hjemlandet. Låten ”I’m so glad” er en gammel blueslåt, første gang utgitt i 1931.

Før neste album, ”Disraeli Gears” ble innspilt, dro bandet til USA for ni opptredender i New York. Arrangøren hadde plassert bandet nederst på plakatene, bak andre band, for å spille tre låter på hver av konsertene. Det endte med én låt pr konsert.

Så gikk bandet i studio nettopp i New York, og albumet ”Disraeli Gears” plasserte seg topp 5 på begge sider av Atlanteren. Hevnen ble søt, og etter suksessen med albumet havnet Cream øverst på konsertplakatene i USA.

Med ”Disraeli Gears” fra 1967 fikk bandet sitt salgsmessige gjennombrudd, også i Norge. Låtene ”Strange Brew” og ”Sunshine of Your Love” fikk gode plasseringer på listene rundt i verden. Sistnevnte er uoffisielt blitt utnevnt til bandets egen hymne, og er også deres største hit i USA.

Dobbeltalbumet ”Wheels of Fire” fra 1968 gikk rett til topps i USA. Det skulle bli historiens første platina-selgende dobbeltalbum.

Albumet inneholdt ”White Room”, med musikk komponert av Jack Bruce. Den er brukt av en rekke artister, både på konserter og på plateinnspillinger. Låten ble også en radiohit i England.

”Sitting on Top of the World” og ”Crossroads” fra samme album er tradisjonelle blueslåter fra 30-tallet. Sistnevnte kan du lytte på nederst i saken.

Allerede før albumet ”Wheels of Fire” kom ut, kunngjorde bandets manager Robert Stigwood at Cream ville bli oppløst etter en avskjedsturne i hjemlandet og i USA. Turneen i USA gikk så som så, og Ginger Baker uttalte at bandet overhodet ikke låt som Cream på konsertene.

Tre store ego’er og indre motsetninger mellom Bruce og Baker gjorde det vanskelig for Clapton å fortsette. Det handlet blant annet om at de to prøvde å overgå hverandre i det å spille høyest. Eric Clapton har fortalt at når han på en konsert stoppet å spille, la ikke de to andre merke til det.

Like før avskjedsturneen skulle i gang, spilte Cream inn de siste tre låtene på sitt aller siste studioalbum ”Goodbye”. Det ble også kalt ”Goodbye Cream” av kritikere og publikum. De øvrige tre låtene på albumet var liveopptak av tidligere låter. Albumet ble utgitt i 1969, etter at Cream ble oppløst.

De tre låtene som ble spilt inn før det hele var over, var helt ulike annen musikk Cream hadde gitt ut. ”Badge” ble komponert av Eric Clapton og hans etter hvert gode venn George Harrison. En annen var ”Doing that Scrapyard Thing”, med musikk av Jack Bruce.

Cream er i ettertid kalt historiens første powertrio og supergruppe. De fikk med sin musikkstil og sin spillestil stor innflytelse på band som Deep Purple, Led Zeppelin og Black Sabbath. Også flere amerikanske band var inspirert av Cream. Videre inspirerte de senere band i bruken av utstyr. Sammen med Jimi Hendrix har Eric Clapton fått æren for at wah wah-pedalen ble så populær blant gitarister i ettertid.

Cream ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1993.

Jack Bruce var hovedvokalist i Cream, og den som skrev musikken til de fleste singel-låtene for bandet. Han døde i oktober 2014, 71 år gammel.

Bandets grunnlegger Ginger Baker la trommestikkene på hylla i 2016, etter alvorlige hjerteproblemer. Han ble innlemmet i Modern Drummer Hall of Fame i 2008, og Classic Drummer Hall of Fame i 2016.

Eric Clapton har i ettertid, som alle vet, hatt en stor karriere som soloartist. Og det var i Cream han begynte å utvikle seg som låtskriver og vokalist, og også som gitarist. Tidligere hadde han spilt i band der andre bestemte stilen. I Cream fikk han spille den musikken han likte aller best, og han fikk spille den som han selv ville.

KLIKK HER OG LES OM ERIC CLAPTON på 60-tallet

Cream holdt gjenforenings-konserter i Royal Albert Hall i 2005. Vi avslutter med ”Crossroads” fra en av konsertene.

Kilder: Wikipedia/AllMusic/GettyImages/YouTube

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.