Det amerikanske bandet Bread fra Los Angeles er ikke mye omtalt i pophistorien her i landet, men de hadde faktisk 13 låter på Billboards Hot 100-liste mellom 1970 og 1977.

Melodiøs, soft-rock er kanskje den riktige betegnelsen på deres utgivelser.

Med i bandet på 70-tallet var David Gates, Jimmy Griffin, Larry Knechtel og Jim Gordon. De fleste var svært dyktige musikere, som behersket mange ulike instrumenter.

Første album kom i 1969, men det gjorde ikke noe større innhopp på listene.

Året etter fikk de sitt definitive gjennombrudd med låten «Make It With You», som inntok 1. plass på Billboard-lista. Men det skulle bli bandets eneste topp-plassering.

Som oppfølger valgte de en låt fra sitt første album – «It Don’t Matter To Me», som nådde en 10. plass.

Nå startet turnelivet og album nummer tre kom på markedet, kalt «Manna», som inneholdt slageren «If».

I januar 1972 kom deres mest solgte album «Baby I’m A Want You», som klatret til nummer tre på salgslista. Tittelsang var allerede en hit før albumet kom ut. Oppfølgeren ble «Everything I Own», som er innspilt av flere artister.

For mange er vel låten «The Guitar Man» den som Bread huskes best for. Albumet med dette navnet hadde tre hitlåter. I tillegg til den nevnte, også «Sweet Surrender» og «Aubrey».

Det kom etter hvert til dårlig stemning mellom Gates og Griffin. Gates låter ble oftest valgt som A-sider. Griffin mente de skulle dele på det. Det medførte at bandet ga seg etter en konsert i mai 1973.

Begge de nevte satset på en solokarriere med variabelt resultat.

I 1976 kom bandet sammen igjen etter at plateselskapet Elektra viste interesse for nok et album. Albumet «Lost Without Your Love» så dagens lys i januar 1977. Hovedlåten, nok en gang av Gates, ble bandets siste top 10 plassering.

Det ble nytt brudd. I 1996/97 la de uvennskap tilside og la ut på en turnerunde for å markere bandets 25-års jubileum.

Kilder: wikipedia.org/youtube.com/getty images

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa.