SAM COOKE


Samuel, eller Sam Cooke, er kjent som sanger, komponist og nyskapende artist. Kjent som «The King of Soul» for sin distinktive sang og sin betydning innen populærmusikken. Han hadde et stort antall hits til han ble skutt i 1964.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Han var født i 1932. I biografen om Cooke gikk forfatteren Bruce Eder så langt som å betegne han som «the inventor of soul music». Og hans tolkning av sine sanger har aldri blitt overgått av andre. Store ord. Men han inspirerte en håndfull av artister som Otis Redding, Aretha Franklin, Marvin Gaye og Billy Preston.

Han kom fra Clarksdale, Mississippi, og startet sin musikalske karriere i gospelkor. Men familien flyttet til Chicago i 1933. Her ble han «lead singer» i gospelgruppa Highway QC’s som tenåring. Etter hvert byttet han til gruppa Soul Stirrers, som hadde platekontrakt med Speciality Records. Deres første innspilling under Cookes ledelse var «Jesus Gave Me Water» i 1951. De spilte inn flere gospellåter, også noen av Cookes komposisjoner. Han fikk æren for å skape en gospelinteresse blant ungdom, særlig jenter som stilte seg foran scenen når han skulle synge, for å få et gløtt av han.

I årene mellom 1957 og 1964 hadde han 30 hits på U.S. Top 40, pluss tre etter sin død.

Vi kan nevne «You Send Me», «A Change Is Gonna Come», «Cupid», «Chain Gang», «Wonderful World», «Another Saturday Night» og «Twistin’ the Night Away» som noen av hans mest kjente innspillinger.

Han var blant de første svarte artistene som også drev forretning i tillegg til sin sangkarriere. Han etablerte en eget platelabel og et distribusjonsselskap. Han var også aktiv i the Civil Rights Movement.

Ser vi til starten av hans platekarriere, startet den i 1956 med låten «Lovable». Den ble utgitt under pseudonymet «Dale Cook» for ikke å irritere sine gospelfans. Det var mye motstand til at gospelsangere skulle fremføre popmusikk. Platedirektøren likte ikke stilen til Cooke. Han hadde forventet en stil a la Little Richard. Det endte med at Cooke byttet plateselskap.

Hans første hit «You Send Me» ble først utgitt som B-siden på «Summertime». Den lå seks uker på 1. plass på Billboards R&B-liste. Den gikk også helt til topps i tre uker på Billboards vanlige toppliste.

I 1961 startet Cooke sitt eget SAR Records og andre firmaer, før han tegnet kontrakt med RCA Victor. «Chain Gang» var blant hans første slagere, så fulgte blant andre «Sad Mood», «Cupid», «Bring it on Home to Me» (med Lou Rawls som backing vokal), «Another Saturday Night» og «Twistin’ the Night Away».

Denne låten husker nok mange i versjon med The Animals:

Cooke konsentrerte seg om å gi ut singler.

Men fikk også ut albumet «Night Beat» i 1963 og «Aint That Good News», som fikk svært god mottakelse. Hele fem singler ble sluppet fra albumet, ifølge Wikipedia.

Cooke var bare 33 år da han ble skutt på Hacienda Motel i Los Angeles. Motellets manager hevdet at hun skjøt i selvforsvar da Cooke skulle ha brutt seg inn hos henne.

Det kom opp mye tvil om hva som egentlig hadde skjedd. En teori var at det var et komplott for å ta Cooke av dage. Hans manager ble av mange mistenkt for å ha noe med det å gjøre. Han eide alle rettighetene til Cookes innspillinger. Men det ble aldri fremlagt noe bevis for hva som egentlig hadde skjedd.

200.000 fans møtte opp i Chicago for å se Cook før han ble begravet. Liket ble så fløyet til Los Angeles hvor det ble holdt en seremoni, der blant andre Ray Charles fremførte «The Angels Keep Watching Over Me». Cooke ble stedt til hvile i Glendale, California.

To singler og ett album ble utgitt etter hans død. En av singlene «Shake» nådde topp 10. Albumet hadde samme tittel og gikk helt til topps på R&B-lista.

 Kilder: Wikipedia/Getty Images/YouTube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.