TI I SKUDDET I 69/70


C07D8775-6A15-4E97-85E7-D3D330FF0E5A
Tommy Roe.
CA4B6756-759D-4427-81CB-69410B2A0429
Simon and Garfunkel.

I musikkbloggen har vi flere ganger vært innom Ti i skuddet-listene. Programmet startet i april 1965 og holdt det i første omgang gående ut 1970 før det ble en lengere pause. Ja, faktisk helt frem til 1981. Programmet ble bare sendt hver 14. dag.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

15. august 1969 klarte NRK det «kunststykke» å innføre en ny regel – Nå var det Fem i skuddet som gjaldt. Bare fem låter skulle gå videre til neste program. Det medførte store protester fra ungdom.

13. februar 1970 måtte NRK gi etter for de mange protestene og gå tilbake til det opprinnelige Ti i skuddet. Vi ser på listene fra de to aktuelle dagene:

15. august 1969
Jury : Tromsø & Bergen

1 – In The Year 2525 – Zager & Evans – 165

Den amerikanske duoen gikk helt til topps på Billboard-lista og lå der i seks påfølgende uker. I UK toppet den i tre uker. Dette var det man kaller en One-hit-wonder. De hadde kun denne låten på listene.

2 – Dizzy – Tommy Roe – 160

Også en amerikaner, men han hadde flere hits som «Sweet Pea», «Sheila»og «Eveybody»

3 – In The Ghetto – Elvis Presley – 157

En av Elvis mange store slagere. Egentlig et comeback for den store artisten i 1969. Innspilt i Nasville samtidig som slagere som «Suspicious Minds», «Kentucky Rain», and «Don’t Cry Daddy».

4 – The Ballad Of John & Yoko – The Beatles – 141

Skrevet av Lennon, men kreditert Lennon/McCartney. Den siste Beatles-låt som nådde 1. plassen i UK. En hasteinnspilling der paret forteller om hvor vanskelig det var å bli gift. Kun McCartney av gruppen hadde anledning til å være med under innspillingen. Det ble gjort 10 tagninger. På tagning 10 overdubbet Lennon sologitar to ganger. McCartney la på bass, piano og harmonivokal. På siste spor la McCartney på maracas mens Lennon brukte baksiden av sin akustiske gitar som en slags skarptromme på sporadiske steder.

 

5 – The Boxer – Simon & Garfunkel – 126

En av de mange utrolig gode låtene på albumet «Bridge Over Troubled Water». Ble valgt som oppfølger til slageren «Mrs. Robinson», tittellåten i filmen The Graduate. Den opprinnelige innspelningen av sangen er en av de mest produserte og tok over 100 timer å spille inn. Innspillingen ble gjort ved flere anledninger, blant annet i Nashville, St. Paul’s Chapel i New York City og Columbia studio.

UT GIKK:

Vi låner øret til noen av dem:

6 Get Back The Beatles 125

7 – Ruby, Don’t Take Your Love To Town – Kenny Rogers and the First Edition – 122

Kenny Rogers var medlem i gruppa First Edition. De fikk en kjempeslager med denne låten. I Norge ble låten innspilt av duoen Gary Holton & Casino Steel, som fikk en fin slager med den.

8 Heia Norge The Buccaneers 117

9 – Baby Make It Soon – The Marmalade – 117

En av de mange fine låtene med dette skotske bandet.

Fra Ti i skuddet husker vi også «Reflections of My Life». Har lyst til å spille den i en versjon der den opprinnelige vokalisten i bandet, Dean Ford, som sang låten og den vi hørte ovenfor, har gjort en ny innspilling på sine eldre dager. Er ikke dette vakkert, vet ikke jeg.

10 No Matter What Sign You Are The Supremes 93
10 Jumping Jack Flash Wynder K. Frog 93
12 Bringing on Back the Good Times Love Affair 86
13 Dick-A-Dum-Dum (King’s Road) Des O’Connor 83

14 – Once On A Sunday Morning – The Tremeloes – 76

Nok en gladlåt fra den engelske gruppa, som var svært populære her i landet og ofte var på besøk. «Silence Is Golden» blir vel stående som selve monumentet av de mange innspillingene som ble gjort. En udødelig klassiker.

15 Happy Heart Andy Williams 64

13. februar 1970 var man tilbake til gammelt regelverk.
Jury : Oslo & Sandefjord

1 – Yester-Me, Yester-You, Yesterday – Stevie Wonder – 168

Den mer popaktige Wonder. Har blitt en klassiker. Låten er hentet fra albumet «My Cherie Amor», også en stor slager. Nådde 7. plass i statene og ble hans 9. singel på Top 10. Gjorde det enda besre i UK med en 2. plass. Han spilte faktisk også inn en italiensk versjon som ble kalt «Solo te, solo me, solo noi».

2 – Leaving On A Jetplane – Peter, Paul & Mary – 137

En låt av John Denver, som også spilte den inn. Originaltittelen var «Oh Babe I Hate to Go», men Denvers daværende produsent overbeviste han til å endte tittel. Denne versjonen er hentet fra albumet «Album 1700».

3 – Down On The Corner – Creedence Clearwater Revival – 135

Vi er inne i Creedens storhetstid. Denne låten var å finne på albumet «Willie and the Poor Boys», som gjorde det godt også i Norge. Som vanlig komponert av John Fogerty.

4 – Simple Song Of Freedom – Tim Hardin – 134

En låt skrevet av Bobby Darin, selv populær sanger/songwriter på 60-tallet. I Norge ble Gro Anita Schønn svært populær med sin versjon «En Enkel Sang om Frihet».

5 – Melting Pot – Blue Mink – 132

Debutsingelen til denne britiske gruppa, skrevet av vokalisten Roger Cook og hans komponistpartner Roger Greenaway. Nådde 3. plass på listene i Uk i 1970.

6 – Whole Lotta Love – Led Zeppelin – 128

En av de mest kjente låtene av det britiske hardrockbandet Led Zeppelin. Den er åpningssporet på bandets andre album, Led Zeppelin II, og var gruppas første hit-singel. «Whole Lotta Love» har sin opprinnelse i låten «You Need Love», skrevet av Willie Dixon, og innspilt av Muddy Waters i 1962. Dixon forlangte låtskriverkreditering, og gikk til søksmål. I 1985 ble det inngått avtale om dette uten rettssak.

7 – Raindrops Keep Fallin’ On My Head – B.J. Thomas – 120

En Bacharach/David-komposisjon. Hovedlåt i filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid. Gikk helt til topps på listene i USA, Canada og Norge.

8 – Hitchin’ A Ride – Vanity Fare – 119

Vanity Fare var et britisk basert band. Nådde bare 16. plass i UK, mens den var mer populær i statene med en 5. plass. Billboard rangerte den som den 14. beste låten som kom ut i 1970.

8 – And When I Die – Blood, Sweat & Tears – 119

Var innspilt i to versjoner før den amerikanske gruppa gjorde sin versjon som gikk helt opp til 2. plass på Billboards Top 100 liste. Peter, Paul and Mary hadde en versjon av låten i 1966.

10 – Take A Letter Maria – R.B. Greaves – 118

Amerikansl soulsanger som gikk helt opp til 2. plass i statene med denne låten. I 1970 hadde den solgt 2,5 millioner eksemplarer.

11 Don’t Cry Daddy Elvis Presley 111
12 Reflections Of My Life The Marmalade 110
13 Without Love (There Is Nothing) Tom Jones 106
14 The Highway Song Nancy Sinatra 93
15 Seventh Son Georgie Fame 85

Kilder: NRK/wikipedia/youtube/getty images

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa.

 

 

Én kommentar

  1. Du verden hvor mange band ,melodier og artister vi kunne velge mellom på den tiden ( 1962-1970) Vi lærte jo melodiene så godt at vi nynner dem godt enda. Veldig glad for at jeg var ung og fikk oppleve dette på den tiden.😊👍🏻

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.