THE BOX TOPS

Lagt ut av

the_box_tops1

Det amerikanske bandet The Box Tops kom fra Memphis i USA, og fikk tre år på veien i sin tidlige karriere som startet i 1967. Musikkstilen deres var det som på amerikansk kalles blue-eyed soul, soul fremført av hvite. De ble regnet for å være et av de beste bandene innen sjangeren. Repertoaret i starten besto av kjente soul- og poplåter.

SKREVET AV TORE TORESEN

Allerede i 1963 møttes fem unge skolekamerater og dannet bandet The Devilles. Vokalist Alex Chilton, som er den mest kjente av dem i ettertid, var bare 13 år. Bandet ble svært populære i hjembyen, på tross av sin unge alder. De ble fort oppdaget og signert av to låtskrivere og produsenter, som var på jakt etter et band med en dyktig, hvit soul-vokalist.

Deres første singel «The Letter» var komponert av countrymusikeren Wayne Carson Thomson. Han ga låten til eieren av studioet han brukte, og en av produsentene mente at The Devilles skulle spille den inn. Underveis i prosessen ble bandets navn endret til The Box Tops, fordi det opprinnelige navnet lignet for mye på et New York-band som turnerte i USA.

Og etter navneendringen kom suksessen med et brak. «The Letter» føk til topps på listene i USA og Canada i rekordfart, og nådde topp ti i Europa. Gjennombruddet var et faktum.

«The Letter» havnet på toppen av Billboard-lista i USA, og lå der i fire uker. Singelen solgte over fire millioner eksemplarer. Den ble kåret av Billboard Magazine til årets beste låt i USA i 1967. Da var Alex Chilton fylt 16 år.

Bandets neste var låten «Neon Rainbow», med samme komponist som «The Letter». Bandet ga nå ut tre album over en periode på ni måneder. Albumene inneholdt en blanding av låter skrevet for bandet og coverlåter, blant andre Procol Harums «A Whiter Shade of Pale».

Her er «Neon Rainbow» fra 1967 og «Cry Like a Baby» fra 1968, som begge ble gitt ut som singler. Sistnevnte ble bandets nest største hit. Den lå på andreplass på Billboard-lista i to uker.

De to neste låtene «Choo Choo Train» og «I Met Her in Church» fra 1968, ble mindre hits.

På slutten av året i 1968 byttet The Box Tops produsenter. Låten «Sweet Cream Ladies, Forward March» ble den siste av en rekke utgivelser i 1968. Den skulle bli bandets neste med respektabel plassering på listene. Låten havnet på Billboard-lista på vokalist Alex Chiltons 18-årsdag.

Sommeren 1969 kom låten «Soul Deep», også den komponert av Wayne Carson Thomson. Samme sommer kom «Turn on a Dream». Ingen av dem rakk opp i det gode selskap.

Medlemmene i The Box Top var unge. Skole, studier og andre pliktige gjøremål ventet på dem. Derfor sluttet flere av bandmedlemmene høsten og vinteren 1969/70. En turne i England ble avlyst av bandet. De to siste fra det opprinnelige Box Tops, vokalist Alex Chilton og gitarist Gary Talley bestemte seg for å legge ned bandet.

I 1976 ga Alex Chilton med musikere ut «The Letter» og «Cry Like a Baby» på nytt, under navnet The Box Tops. Han var imidlertid eneste originale medlem med på innspillingen fra det opprinnelige bandet. Senere har bandet gjenoppstått over flere perioder, men suksessen med «The Letter» og deres andre go’låter har uteblitt.

The Box Tops ga i perioden 1967-1970 ut 11 singler og fire album. Vi avslutter denne saken med en av deres siste singler, «You Keep Tightening Up On Me» fra 1970.

KILDER: WIKIPEDIA/ALLMUSIC/GETTYIMAGES/YOUTUBE

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.