CILLA BLACK – et barn av Liverpool

Lagt ut av

cilla_black2

Cilla Black er den største kvinnelige artist gjennom tidene fra Liverpool. Med hjelp fra sine gode venner i The Beatles startet hun i 1963 sin lange karriere som sangerinne, og ble en av Englands bestselgende kvinnelige artister. Hun var også den nest mest selgende artist fra Liverpool etter The Beatles, og husk at den byen leverte mange store pop-navn på 60-tallet.

SKREVET AV TORE TORESEN

Pricilla White, som hun egentlig het, ble født i 1943. Hun bestemte seg tidlig for å bli artist. Da hun ble gammel nok fikk hun jobb i garderoben på Cavern Club, i lunsjpausene fra sin egentlige jobb som kontordame. Hun steppet ofte opp på scenen for å synge med band som spilte der, og imponerte både The Beatles og andre som opptrådte på klubben. Etter hvert tok hun navnet «Swinging Cilla», og ble gjestevokalist for flere Liverpool-band.

Hennes gode venn John Lennon introduserte henne for manager Brian Epstein, som gjerne ville ha henne med i sin stall av musikere. Men siden hun var for ung, måtte faren hennes signere kontrakten med Epstein for at den skulle være gyldig. Epstein presenterte henne for produsent George Martin, og han signerte platekontrakt med henne. En lokal musikkavis hadde før dette skrevet en sak om henne, der skribenten tok feil av navnet hennes og kalte henne Cilla Black. Brian Epstein likte navnet så godt at han ba henne bruke det som sitt artistnavn. Og slik ble det.

Tre uker etter signeringen kom hennes debut-singel «Love of the Loved» ut. Låten er skrevet av Paul McCartney. Den havnet såvidt innafor topp 40 på listene i hjemlandet. Brian Epstein, som var bedre vant enn som så, var ikke fornøyd med det.

Epstein lot Cilla spille inn Bacharach/Davids «Anyone Who Had a Heart», selv om Dionne Warwick nettopp hadde hatt en hit med den. Den gikk rett til topps på listene da den kom ut i Storbritannia i 1964. Samme år kom hennes neste innspilling «You’re My World». Den føk også til topps i England, og Cilla Black var blitt ei stjerne i hjemlandet på rekordtid.

Cilla Black ga ut 18 studioalbum i sin karriere, og et 30-talls singelplater. «It’s For You» er enda en singel fra 1964, skrevet av Lennon/McCartney. «You’ve Lost That Lovin’ Feeling» kom året etter, og ble hennes neste låt som plasserte seg i toppen av salgslistene. Den er skrevet av blant andre Phil Spector, og var en stor hit for The Righteous Brothers i 1964.

Her kan du lytte til flere av hennes bestselgende innspillinger. «Don’t Answer Me» og «Love’s Just a Broken Heart» kom ut i 1966. B-siden på sistnevnte var hennes versjon av Beatles sin «Yesterday». Den kan du lytte til nederst i saken.

I 1967 døde Brian Epstein, og hennes kjæreste Bobby Willis tok over som hennes manager. Noe av det siste Epstein gjorde var å prøve å få henne med i Eurovision Song Contest i 1968. Men Cilla Black avslo, siden Sandie Shaw hadde vunnet konkurransen året før. Hun mente at en kvinnelig artist ikke hadde sjansen til å vinne to år på rad.

«Step Inside Love» ble skrevet for Cilla Black av Paul McCartney. Hun hadde fått sitt eget TV-show på BBC kalt «Cilla». Hun trengte en kjenningsmelodi, som det heter så fint på norsk. Og det ble «Step Inside Love». Showet ble sendt på TV i hele ni sesonger, fra 1968 til 1976. Kjenningsmelodien ble også en stor slager.

Suksessen fortsatte. Innimellom TV-jobbing fortsatte Cilla Black å gi ut plater. Og hitlåtene kom som perler på en snor. «Surround Yourself With Sorrow» (1969), «Conversations» (1969) og «Something Tells Me» (1971) var bare tre av en lang rekke.

Cilla Black var en av Englands mest kjære artister, og ei av de største TV-stjernene i hjemlandet. Hun fortsatte jobbingen med TV-show og -serier, kabaréter og konserter. Selv om karrieren med låter høyt på hitlistene stoppet opp i 1971, fortsatte hun å spille inn plater til inn i nytt årtusen.

Hun ble beæret med Order of the British Empire i 2009, og hun har mottatt flere priser i hjemlandet for sin innsats i underholdningsbransjen. I 2013 feiret hun 50 år som artist, og det ble markert av ITV med TV-showet «The One & Only Cilla Black». I 2014 produserte ITV en TV-serie kalt «Cilla», basert på hennes liv. Serien er på tre episoder, og har vært vist på NRK.

Cilla Black døde brått 1. august 2015 i sitt hjem i Spania. Dagen etter begravelsen gikk hennes samlealbum «The Very Best of Cilla Black» til topps på UK Albums Chart i hjemlandet. I 2017 ble det avduket en statue av henne utenfor inngangen til Cavern Club i Liverpool (se bildet nedenfor).

Vi avslutter med hennes innspilling av Paul McCartneys «Yesterday».

cillablack_statue
KILDER: ALLMUSIC/WIKIPEDIA/GETTYIMAGES/YOUTUBE

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.