SKREVET AV TORE TORESEN

Året var 1967, og det skulle bli et vendepunkt i livet til en svært musikkinteressert, nykomfirmert unggutt. Fra det trygge livet med familien i barndomshjemmet, skulle høsten bringe meg inn i en ny tilværelse og bort fra de vante omgivelsene. Jeg skulle bli hybelboer noen lange mil hjemmefra, 15 år gammel. 

Men, før det. Vinteren var over, og det var blitt vår. Manfred Mann hadde toppet Ti i Skuddet på NRK radio i tre uker, for så plutselig å ryke ut av lista. Hva er det som skjer, det går ikke an! Tenkte 14-åringen som satt klistret foran radioen hjemme i stua og fikk med seg hver eneste sending av Ti i Skuddet. «Ha Ha Said the Clown» kom inn på lista 5. mai 1967, havnet på 3. plass, for så å gå helt til topps de neste tre sendingene. Og i femte sending var det over. En av min favorittlåter kunne ikke bli behandlet sånn!

Tidligere det året hadde Ti i Skuddet gitt meg fantastiske låter som den lettbeinte «Friday On My Mind» med The Easybeats og The Beach Boys sitt mesterverk «Good Vibrations». Og jeg koste meg både med beat’en fra Australia og symfonien fra USA.

For ikke å snakke om The Kinks, som tapetserte de norske listene det året med flere go’låter. Selv om The Beatles lå langt framme i panna mi, så ble The Kinks mitt band utover 60-tallet. «Mr. Pleasant» var min absolutte favoritt blant låtene deres. Den kom ut i 1967.

«Silence is Golden», The Tremeloes sin udødelige klassiker hadde ligget på Ti skuddet-lista i ukesvis. Tittelen ble kanskje limt fast for godt i bakhodet til den da 15-årige, tankefulle og følsomme unggutten. For noen år senere skulle «Silence is Golden» bli mitt russenavn.

Så kom august. Tiden var inne for å reise bort fra hjembygdas kjente omgivelser til hybeltilværelse og skolegang på et fremmed sted. Men heldigvis ble musikkinteressen med, og med på turen ut i den nye tilværelsen ble også familiens reiseradio, en Prior Cortina Transa. Den skulle bli min følgesvenn i hybel-livet de neste fem årene. Og på den oppdaget jeg Radio Luxembourg, kanalen der den nyeste popmusikken ble spilt. NRKs Ti i Skuddet, som da ble sendt annen hver uke, kunne ikke måle seg. Riktignok ble noen av låtene fra kanalen spilt på NRK etter hvert, men Radio Lux var alltid først ute.

Med Radio Lux oppdaget 15-åringen en ny musikkverden. De mørke høst- og vinterkveldene foran radioen ble lange, ofte til netter. Heldigvis gikk det ikke ut over skolegangen. Musikksmaken endret seg med Radio Lux uten at jeg kontrollerte det selv. Fortsatt melodiøse, men litt mer heavy låter med alvorligere tekster gled inn i øregangene og satte seg fast i sinnet.

En av de alvorstunge låtene var norsk, hørt første gang på NRK. Bodø-bandet 1-2-6 fikk et dundrende gjennombrudd og en stor hit med «Graveyard Paradise» tidlig på høsten 1967. En gjenganger på Radio Lux var Procol Harums «A Whiter Shade of Pale». Den slapp NRK av en eller annen grunn aldri inn i Ti i Skuddet da resten av verden oppdaget den.

Så var det alle disse låtene om San Francisco. Først kom Scott McKenzie med sin etter hvert så kjente slager. Senere den høsten kom engelske The Flowerpot Men med oppfordringen «Let’s Go To San Francisco». Fristende nok for en ung gutt.

Pink Floyd skulle seks år senere, i 1973, bli mitt største favorittband, gjennom kunstverket «The Dark Side of the Moon». Høsten 1967 slapp de utrolig nok til i Ti i Skuddet med singelen «See Emily Play». Helt på siden og helt annerledes enn musikken man vanligvis fant i det programmet.

Noe av det tøffeste jeg hørte på Radio Lux det året var engelske The Troggs. De hadde hatt flere låter på Ti i Skuddet i 1966, og høsten 1967 kom «Love Is All Around». Den surra og gikk på radioen min, og ble en favoritt hos meg. Det samme ble historien om noen som hadde stukket av med ei som het Maria. Tom & Mick & Maniacs sang om «Somebody’s Taken Maria Away». Romantiske låter på hver sin måte.

Til slutt tar jeg med to gladlåter fra min 1967-høst med Radio Lux og Ti i Skuddet. The Beatles kom med «Hello Goodbye», og TV-bandet The Monkees ga ut «Daydream Believer». Begge får stå som et symbol på en allsidig musikksmak, og at livet på hybel ga meg både livserfaring og musikk-erfaring i tidlig alder. Ikke så verst, bare det.

Og hva så med min trofaste følgesvenn reiseradioen? Joda, Prior Cortina Transa’en ble med tida min, og er det fortsatt. Den bærer litt preg av alderen, og har vært litt rundt omkring. Men den er like verdifull for meg, og et godt minne om et fint år. 1967. Det året jeg fylte 15.

min_første

KLIKK HER OG LES OM MITT FØRSTE MØTE MED POP’EN

Kilder: musikalske.net/GettyImages/youtube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.