Hva skjer i musikkbloggen Gammelpop denne uka?

Lagt ut av

– og hva er egentlig gammelpop i 2018?

Det kan du lese mer om nedenfor, og lytte til litt musikk.

skilleskille

Her er sakene vi har å by på i denne uka:

Mandag 9. april kan du lese hva Svein Harald Hansen har skrevet om Eirik Wangberg og hans karriere som produsent, og med Oslo-bandet Cool Cats. Her er Paul Mc Cartneys «Heart Of The Country», som Wangberg har produsert. Klikk og lytt.

Onsdag 11. april kan du lese Steinar Garhovds historie om det svenske bandet The Shanes. Her er låten «Blue Feeling» fra 1966.

Fredag 13. april har Tore Toresen skrevet om norgesvennen Gilbert O’Sullivan og hans mange go’låter. Her er hans siste internasjonale hit «What’s In A Kiss» fra 1980.

skilleskille

Gammelpop – hva er nå egentlig det i 2018?

SKREVET AV TORE TORESEN

At gammelpop er musikken fra 50- og 60-tallet stemte sikkert i forrige årtusen. Pop og rock har gjennomgått ei voldsom forandring siden 60-tallet. Det meste av årsaken er bedre utstyr som har gitt annen og bedre lyd, og lanseringen av musikkinstrumenter som gir mange flere lyd- og effektmuligheter som brukes når musikk komponeres og produseres. Det som på 60-tallet ble fordømt som piggtrådmusikk, er i dag veldig snill pop. Det som på 70-tallet ble kalt rock og hardrock er i dag bare pusekattmusikk sammenlignet med senere års hardrock, grunge, heavy metal og annen tung lyd.

Mange ungdommer og yngre voksne vi snakker med om musikken i musikkbloggen Gammelpop, kjenner ikke forholdet musikkverdenen har til musikken fra den gang da. All pop og rock som komponeres og fremføres i dag, har sitt utspring i den musikken. Basisen til dagens pop og rock ligger i 60-tallsmusikkens beat-rytmer og bandoppsett. Husk at med 60-tallet kom to gitarer, bass og trommer. Og med 70-tallet kom synthesizeren og keyboardet. Og hva hadde dagens musikk vært uten The Beatles, for eksempel? Det får vi aldri vite.

I musikkbloggen Gammelpop omtaler vi all pop- og rock fra 60- og 70-tallet som gammelpop, med mottoet datidens pop og rock er nåtidens gammelpop. Vi presenterer artister du kjenner og artister du kanskje ikke husker. Og er du ung nok er det sikkert noen du aldri har hørt om. Det er alltid en glede for oss å kunne gi deg gode minner, eller lære deg noe du ikke visste fra før.

Har du lyst å lytte til et lite, men variert utvalg av musikken fra 60- og 70-tallet? Her er tre tilfeldig utvalgte gammelpoplåter fra den gang.

Vi starter i 1963 med tidlig norsk piggtrådmusikk. Harstad-bandet The Snapshots var med på den norske piggtrådbølgen som skylte inn over landet i kjølvannet av The Shadows. De ga ut flere singelplater, og her er «Rag Of Rags». Kom ikke og si at det ikke svinger, og at Jan Otto Trudvang ikke kunne spille gitar! Visste du forresten at han som 16-åring ble utnevnt til Norges beste gitarist? Klikk og lytt!

Vi hopper til 1969, og litt laidback rock med et av verdens mest populære band, Creedence Clearwater Revival. De fikk sitt gjennombrudd i 1968, og musikken deres lever i beste velgående, som kanskje det vi husker best fra tiden rundt 1970. Den slentrende rockelåten «Proud Mary» ble i 1969 deres første skikkelig store hit.

Vi avslutter med en låt fra 1975, året da Deep Purple ga ut sitt siste studioalbum i sin første karriere. «Lady Luck» er en typisk Deep Purple-låt, og et greit eksempel på hva gammelpop også er i 2018.

Her kan du lese om og lytte mer til de tre bandene:

THE SNAPSHOTS

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

DEEP PURPLE 1968-1976

Ha ei god helg!
Kilder: gettyimages/youtube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.