THE SHANES


The Shanes var ei svensk gruppe fra Kiruna. De var aktive fra 1963 til 1969 og regnes som et av de fire største popbandene i Sverige på denne tiden, sammen med Hep Stars, Tages og Ola & The Janglers.

SKREVET AV STEINAR GARHOVD

De startet som et rent shadowsband og ble utrolig populære i områdene rundt Kiruna. Men at de skulle klare å slå stort igjennom i hele landet var det vel få som trodde noe på.

En Gammelpop-venn sier at medlemmene i bandet ble spurt om det litt merkelige navnet.

Svaret var at de hadde hørt Chains med Beatles og de synes at det var et fint navn som illustrerte at de var ei gruppe og holdt sammen. Men dessverre manglet engelskkunnskapene til å stave navnet riktig.

De spilte stort sett variert musikk inspirert av tonene fra England og USA og har en storproduksjon bak seg. Det var instrumentaler, Rythm’n’Blues, litt psychedelia og såkalt Merseybeat. De skrev mye av stoffet selv, men det låt absolutt ikke som noe originalt. De «plukket» litt herfra og litt derfra. Etter hvert ble de et rent danseband.

Våren -63 kom den første singelen, instrumentalen «Gunfight Saloon» og «The Ripper». Singelen var innom både Tio i Topp og Kvällstoppen, men det holdt bare i en uke.

På høsten samme året kom neste single, «Oh, Wow!» og «The Pistolero» – også denne instrumental. Denne singelen var det «ingen» som oppdaget.

I juli -64 spilte de sammen med The Beatles i Stockholm.

Høsten -64 ble det litt mer fart på karriéren. Nå var det vokallåter som gjaldt. Her «Come on Sally».

Singelen «Let me show you who I am» gikk til topps på Tio i Topp og i desember kom den også inn på Kvällstoppen på en 10. plass.

I desember kom også LP’en Let Us Show You.

1965 ble det året da Shanes fikk sitt store gjennombrudd. I 1966 kom det ut 6 singler, og to av disse – «»Blue Feeling» og «H-Lili, Hi-Lo» – kom inn på både Tio i Topp og Kvällstoppen. «Let me tell yah'» havnet inn på de samme listene.

Staffan Berggren ble presset ut i 1966 fordi han «tok for stor plass»! Han var den som hadde skrevet det meste av materialet. Erstatningen ble Kit Sundqvist som også leverte egenskrevet musikk.

Det ble flere liste-slagere i løpet av 1966 og 1967. Shanes dro til London og spilte inn «Chris-Craft No. 9» i Abbey Road-studioet.

I 1968 nådde «Cara Mia» opp til 5. plass.

Her er originalen:

I løpet av sine mest populære år hadde de 10-12 låter på Tio i Topp.

De fikk gitt ut en single i England («I don’t wan’t your love») – men det ville seg bare ikke.

Populariteten begynte å dabbe av i -68, og selv om de fikk inn en saksofon og endret/moderniserte lydbildet sitt, valgte de å gi seg i 1969.

 Kilder: Wikipedia/YouTube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.