Gilbert O’Sullivan, norgesvennen

Lagt ut av

Gilbert O'Sullivan 2
Gilbert O’Sullivan under The Last Night of the Proms i Royal Albert Hall i september 2017.

Den irske artisten og komponisten Gilbert O’Sullivan var svært populær i Norge og verden for øvrig i tiåret 1970-1980. Internasjonalt hadde han 16 topp 40-hits, og seks av dem havnet øverst på listene verden over. Gilbert O’Sullivan har skrevet alle låtene sine selv. Med sin musikk, en miks av inspirasjon fra The Beatles og en gammeldags music hall-stil, var han en av de mest karakteristiske og populære nykommerne tidlig på 70-tallet.

SKREVET AV TORE TORESEN

Raymond Edward O’Sullivan ble født i Irland i 1946. Som 7-åring flyttet han med familien til England. I college-tida spilte han i en kort periode trommer i bluesbandet Rick’s Blues, som var bandet til Rick Davies. Davies lærte unge Raymond å spille trommer og piano. Rick Davies ble senere en av grunnleggerne av bandet Supertramp.

Raymond steppet inn i flere band i mens han studerte på college. I 1967 ble han oppdaget av en manager, som skaffet ham platekontrakt, og ga ham artistnavnet Gilbert O’Sullivan.

I 1971 kom hans debutalbum «Himself». Vi drar i gang musikken med den fengende «Matrimony» fra albumet. Låten slo ikke an i England, men ble svært populær i Norge. Den havnet på toppen av VG-lista, og lå på lista i 27 uker. Klikk og lytt på «Matrimony».

Gilbert O’Sullivan ga ut tre singler i perioden 1967 – 1969, men uten at de nådde helt opp. Han fjerde utgivelse slo imidlertid an i deler av Europa, blant annet i Norge. Her er den, «Nothing Rhymed» fra 1970.

Singelen «No Matter How I try» kom året etter, i 1971. Også den gjorde det bra i endel land i Europa.

I 1972 kom det internasjonale gjennombruddet. «Alone Again (Naturally)» gikk til topps på listene i USA, og lå i seks uker på toppen av Billboard Hot 100. Samme plassering fikk den i flere andre land, og lå i ukesvis på hitlistene verden over.

«Ooh-Wakka-Doo-Wakka-Day» fra 1972 ble hans første topp-plasserte hit i fødelandet Irland, og også en stor hit i Norge. Samme år kom «Clair», kanskje den mest populære av hans låter. Førsteplass på VG-lista, og 20 uker på lista ble beholdningen her hjemme. Teksten er skrevet til hans managers datter som en hilsen fra hennes barnevakt, et nært familiemedlem av O’Sullivan.

I 1973 kom albumet «I’m A Writer Not A Fighter». Det inneholdt bestselgerne «Ooh Baby» og «Get Down». Sistnevnte ble en gjenganger på VG-lista i Norge. Vi tar med singelen «Why, Oh Why, Oh Why» fra samme år. Den skulle bli hans siste topp ti-plassering i Storbritannia og Irland.

Gilbert fortsatte å spille inn plater. Han har siden 1971 gitt ut 3-4 singler årlig, og et årlig album. Her tar vi med «Christmas Song» og «I Don’t Love You But I Think I Like You» fra 1974.

«What’s in a Kiss?» kom ut i august 1980, altså på utsida av tidsperioden bloggen dekker. Men siden den ble hans siste internasjonale slager, syns vi det passer å avslutte med den.

Gilbert O’Sullivan har gitt ut et 50-talls singler, og 24 album i perioden 1967-2015. Selv om han ikke har opplevd samme platesuksess som i sin tidlige karriere, er han fortsatt populær rundt i verden, og da spesielt i Japan. Han har turnert og opptrådt kontinuerlig, også i Norge. I 1980 giftet han seg med norske Åse. Paret har to døtre.

I 1972 kåret musikkavisa Record Mirror ham til årets mannlige artist i Storbritannia.

Kilder: Official Charts/VG-lista/Wikipedia/Getty Images/YouTube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.