Hva skjer i musikkbloggen Gammelpop denne uka?

Lagt ut av

Bloggen i «new look»

Les bloggredaktørens historie om bloggen, og hans betraktninger nedenfor. Og lytt til fire av hans favorittlåter.

skille

Her er sakene vi har å by på i denne uka:

Mandag 16. april kan du lese om Al Kooper, i en sak skrevet av Steinar Garhovd. Her er Koopers «Brand New Day» fra 1970. Klikk og lytt.

Onsdag 18. april kan du lese historien om australske Little River Band, skrevet av Svein Harald Hansen. Her er deres bestselger «Reminiscing». Klikk og lytt.

Fredag 20. april har Svein Harald Hansen skrevet om trønderbandet The Shirrows.
Her kan du lytte til deres fengende versjon av Little Richards klassiker «Jenny Jenny». Beste norske rockelåt på 60-tallet. Klikk og lytt.

Bloggen i «new look»

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Du som har besøkt bloggen denne uken har sikkert lagt merke til at den er forandret, og har fått et mer moderne og mer lettlest utseende.
Tekstene, bildene og videoene kommer mer til sin rett. Og vi håper at alle bloggvenner setter pris på denne forvandlingen.

Oppstarten
Det var i september 2016 at den første utgaven av bloggen så dagens lys. En litt beskjeden start, med en redaktør som til da hadde datakunnskaper som stort sett var begrenset til å kunne slå på maskinen og forfatte en artikkel.
Men lysten til å skrive om musikk hadde ligget latent i mange år. Begynte selv i shadowsband i 1963 og musikken fra den tiden har siden forfulgt meg.
Da  journalisten måtte over i pensjonistenes rekker etter 25 år i tjenesten, ble planen umiddelbart satt i verk.
Spurte mine mer datakyndige sønner om hjelp med å etablere en blogg, men fikk til svar at det måtte jeg klare selv. For endelig hadde jeg sjansen til å lære mer om data, mente de.
Så det var ingen bønn. Jeg måtte klare meg selv. På nett ble det søkt etter hjelp og jeg gikk til oppgaven med blandede følelser. Selvsagt ble det mye feiling, men også læring. Og det gikk da fremover. Jeg fikk også lære hva tålmodighet betyr. Så følelsen da jeg endelig kunne trykke publiser, og den første artikkelen lå ute, var enorm.

Forvandlingen
Da jeg tirsdag kveld i denne uken fikk melding fra min gode bloggkollega Tore Toresen at han hadde endret utseendet på bloggen, og at alle sidene og artiklene hadde fått «new look», var inntrykkene om mulig enda større. For nå fikk jeg se innholdet i ny, moderne innpakning. Forskjellen fra den første artikkelen til dagens er enorm. Tore har gjort en kjempejobb! Vi håper leserne synes det samme.

Baktanken.
Ideen om en blogg var basert på to hovedtanker: Å ta vare på den musikalske kulturskatten fra 60/70-tallet, ikke minst den norske, samt å la nye generasjoner få del i den musikken de aldri har fått høre.
– Jeg bruker bloggen som et musikalsk leksikon, fortalte en ungdom. Du verden så godt å høre.
Og når vår bloggvenn ASA Krogtoft skrev på Facebook at bloggen er ei skattekiste for alle musikkelskere, ble jeg virkelig rørt. Det kom fra en fagmann. Utsagnet har jeg siden trykket til brystet for alt det er verdt.

Idealisme
Kjente norske musikkvenner kan fortelle at vår blogg så og si er alene på markedet med det vi omtaler. Vi har ingen konkurrenter. I dag nærmer vi oss 1.100 faste følgere som har lagt seg selv til, i tillegg til et mye større antall som leser bloggen jevnlig. I skrivende stund har 20.200 personer fra inn- og utland lest innlegg i bloggen i dens korte levetid. Det er vi stolte over. Det kan være mange forklaringer på at vi er den dominerende musikkbloggen i markedet. For det er lite å tjene på denne virksomheten. Det blir ren idealisme som holder oss i gang. Så langt har bloggen ikke tjent et øre. Bare hatt utgifter. Jeg har fastslått at hadde jeg hatt timebetaling for de antall timer jeg har lagt ned med bloggen, ville jeg vært en rik mann.

Ros, men ingen støtte.
Vi må derfor innrømme at vi er litt skuffet over næringslivet og det offentlige, som nærmest har vendt ryggen til når vi har spurt om noen kroner i økonomisk støtte. Fylkeskommunen roste initiativet. Men å støtte en blogg som attpåtil skriver om popmusikk virket nærmest uhørt. Lurer på dersom den hadde omhandlet klassisk musikk, om tonen hadde blitt en annen. Næringslivet har så langt ikke sett muligheten til å bruke bloggen i sin markedsføring. Til tross for at vi har følgere over hele landet. Og i utlandet, spesielt i Sverige. På en og samme dag har vi hatt lesere fra 12 ulike land – utrolig!!!

Oppfordring.
På tross av utfordringer og litt motgang, er bloggen fortsatt «på lufta» med nye artikler minst tre ganger i uka. Og det håper vi den skal være også i tiden som kommer. Vi har ei oppfordring til våre venner helt til slutt – vær flinkere til å ta kontakt. Vi savner en kommunikasjon som går begge veier. Kom med innspill om artikler, musikk du vil høre, tips om forbedringer – ja, hva det enn måtte være. Så ønsker vi selvfølgelig at enda flere følger oss. Der kan du hjelpe til, ved å be dine venner trykke på liker-knappen under bildet av Cliff på forsiden.
Takk for hjelpen!

Her er fire av bloggredaktør Svein Haralds favorittlåter:

Når bloggkollega Tore tillater meg å velge kun fire favorittlåter, så er det en nesten umulig oppgave for en som elsker musikk og låter som går helt tilbake til 50-tallet, da rocken gjorde sitt inntog. Kan huske det at de kalte det rockeopptøyer også på min hjemplass, da filmen «Vend dem ikke ryggen» ble vist.

Men må begynne med mine første store favoritter. I 1960 kom låten «Apache» med The Shadows ut. Den gjorde at det dukket opp shadowsband nesten på hvert gatehjørne. Aldri har det eksistert så mange band i Norge. Med tre gitarer og slagverk gikk vi til verks og skulle prøve å låte slik våre helter gjorde. Å velge kun en låt med The Shadows er vanskelig. Men min favoritt har alltid vært Jerry Lordans vakre komposisjon «Wonderful Land». Han komponerte også den like vakre «Atlantis». Vi hører en live-versjon fra bandets Final Tour, en konsert jeg var så heldig å få med meg.

Roy Orbison huskes vel av den yngre generasjon mest på grunn av at var en av The Traveling Wilburys før han gikk bort. Han har en stor produksjon bak seg og en stemme som tar pusten fra deg. Jeg har valgt «In Dreams», der hans stemme virkelig kommer til sin rett. Hør hvordan han begynner forsiktig, for så å bygge opp låten til den ender med ei feiende avslutning. Og legg merke til – låten har ikke noe refreng. Kos deg!

The Hollies har alltid vært et av mine favorittband. Hadde den store glede å få møte Graham Nash, en av mine ungdomsidoler. En sympatisk og jordnær verdensstjerne. Han forlot Hollies for en karriere i USA. Jeg har valgt en låt fra et av de beste Hollies-album «Confessions of the Mind».

ASA Krogtoft er blant de norske artistene jeg setter veldig stor pris på. I sommer drar han på en miniturne. Sjekk ut om ditt hjemsted får besøk.

Kunne selvsagt valgt et spor fra det flotte albumet til 126, men vil heller la deg få høre premieren på en helt ny låt «Say Grandpa». Her har han med seg to av sine barnebarn. Her er ASAs forklaring på hva låten handler om:
– Den er en reaksjon fra en musiserende bestefar som blir svar skyldig når barnebarna stiller elementære spørsmål om miljøet rundt dem.

Ha ei god helg!

Kilder: Gettyimages/Youtube

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.