AL KOOPER


F6BFEC11-52F8-4B76-9159-000D6A95FCDD
Al Kooper – mannen som har spilt med de fleste av de beste!

Du kjenner igjen orgel-lyden på den klassiske Dylan-plata. Og du har helt sikker lagt merke til hornet på «You can’t always get what you want» med Rolling Stones. Og Lynyrd Skynyrd som han oppdaget og produserte.
Alt dette er Al Kooper – og mere til!

SKREVET AV STEINAR GARHOVD

For ikke å glemme Jimi Hendrix, B.B. King, Tom Petty, George Harrison, Paul Butterfield og Mike Bloomfield, bl.a.

Når det gjelder musikk-sjangere har Al spilt de fleste.

Startet opp Blood, Sweat & Tears i 1967. Han startet bandet fordi han ville lage “brazz-rock” (messing-rock? Ha-ha) etter forbildene the Buckinghams og Maynard Ferguson’s Orchestra fra tidlig 60-tall – så sier han selv.

“Jeg hadde en del jobber spille gitar. Jeg ble leid inn fordi jeg var eneste alternativ til jazz-folka til å spille tenårings-musikk. Jazz-gutta røyka sigarer, prøvde å spille slik som tenåringene ville. Så de leide meg inn til å lage den der “dumme unge-musikken.” Det må være eneste grunn til at jeg ble leid inn, fordi jeg var ikke en gang I nærheten av å spille som dem!”, uttalte Kooper.

Tiden gikk, og Al ble bedre til å spille på gitaren. I 1965 ble han invitert for å oppleve Bob Dylan i studioet av Bob’s producer, Tom Wilson. I studioet var også Mike Bloomfield på gitar, og Al oppdaget at Mike var flere steg over Al når det gjaldt gitar-spilling. I en pause gikk Al inn I studioet og prøvde Hammond B3-orgelet. Da opptakene startet igjen ville Tom kaste Al ut av studioet, men Bob syntes det orgel-riffet Al hadde kommet opp med, var IT!! Låta var “Like a Rolling Stone”. Vennskapet med Bob Dylan har vart i over 30 år, og vennskapet med Mike Bloomfield varte til hans tidlige død i 1981.

“Jeg fikk mange jobb-tilbud etter at Bob’s album ble berømt. Også mange jobber jeg ikke ville ha. Da triplet jeg bare timeprisen i håp om at de ville takke “Nei”, men veldig ofte ble det godtatt, he-he.”

Etter hvert flyttet han fra New York til Atlanta, tiltrukket av sydstats-rocken. Han oppdaget Lynyrd Skynyrd der og produserte de tre første albumene mend gruppa – med kjempe-hits som “Sweet Home Alabama”, “Saturday Night Special” og “Free Bird”.

I 1979 flyttet han til England, og jobbet med artister som David Essex og Eddie & the Hot Rods på sin raskt voksende artist-liste. Han arrangerte og spilte på tre spor for George Harrison’s “Somewehere in England”. I tillegg spilte han sammen med Ringo Starr, Paul McCartney og George på hit’en “All those years ago”.

Han flyttet tilbake til USA i 1980, og turnerte sammen med Bob Dylan. Han holdt en lav profil de neste 6 årene for så å gi ut albumet “Champion Wrestling”.

Kooper flyttet til Boston på høsten 1997, og begynte å undervise på Berklee School Of Music. I tillegg gjorde Five Towns College på Long Island ham til æresdoktor i musikk. Høsten 2001 ga Berklee Scool Of Music sin egen æresdoktor-tittel.

Al var innom Notodden Blues Festival og spilte sommeren 2001. Jeg spurte Al forrige året om når han kommer tilbake til Norge. Det var et negativt svar: “Jeg har akkurat operert benet, og “krykker” meg rundt og trener opp benet. I tillegg har jeg blitt for gammel, og orker ikke å reise så langt mer. I tillegg – jeg har stort sett gjort mitt! Nå kan jeg pusle som jeg vil. He-he.»

I 2007 ble han innlemmet i The Rock’n’Roll Walk of Fame.

I disse dagene forbereder han sin podcast «New Music for Old People» for lokal-radioen WVVY i Martha’s Vineyard som skal slippes i juni. For oss som ikke bor i Martha’s Vineyard, har han lovet å legge podcastene ut på nettet. Detaljene har jeg ikke fått enda.

 

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.