Lynyrd Skynyrd


Gibson Custom Southern Rock Tribute

7AE082B7-92B3-427F-B375-5A624203A901

SKREVET AV STEINAR GARHOVD

Sydstats-rocken var nok funnet opp før Lynyrd Skynyrd ga ut sitt første album. De første innen sydstats-rocken var nok The Allman Brothers Band og samtidig med Lynyrd Skynyrd var The Marshall Tucker Band med på å sette kursen for stilen.

Rocke-fansen ble dratt inn i Lynyrd Skynyrd’s musikk, tre gitarer og selvtillit så det holdt. De ble nesten som en grunnleggende stil–faktor for de bandene som kom etter dem.

Klikk for å høre musikken:

Bandnavnet var egentlig en mobbing av Leonard Skinnerd, en lokal gymlærer som hatet langhårete gutter.

Bandet ble oppdaget av den legendariske Al Kooper. Han kan du lese om i egen artikkel i bloggen.

De originale Lynyrd Skynyrd ga ut 5 album før en flystyrt tok livet av sangeren Ronnie van Zant og andre i 1977, rett etter de ga ut albumet “Street Survivors”.

I tillegg til Ronnie, omkom gitaristen Steve Gaines og backup-sangeren Cassie Gaines (Steve’s søster) og en av bandets assistenter. De resterende personene som var med i flyet fikk til dels store skader og brukte lang tid på å restituere seg.

Musikken deres var kjent for å være litt skarpere og smartere enn sine samtidige. Om det var musikk for lørdags kveld eller søndag morgen – dro de inn glede, sorg og frustrasjoner i sin musikk. Ingen andre samtidige var vel så nyanserte som Lynyrd Skynyrd var i sin tid på toppen.

Alle har vi vel hørt (og gjenkjenner) «Sweet Home, Alabama».

Noen år etter den tragiske ulykken ble bandet startet opp igjen (i 1987). Denne gangen med Johnny van Zant (Ronnie’s bror) i front.
Den nye konfigurasjonen av Lynyrd Skynyrd har gitt ut totalt 9 album, men det er vel ikke til å unnslå at Street Survivor har nådd lengst: 5. Plass på Bilboard’s liste og 2 x platina-salg.

I årene som fulgte har noen de resterende medlemene avgått ved døden, mens andre har prøvd å henge med selv om de var sterkt preget av flyulykken. De har gjentatte ganger oppstått siden 1987 med forskjellig besetning.

28. november 2005 ble de innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

Planen er at Lynyrd Skynyrd skal en siste turné i år – The Last of the Street Survivors Farewell Tour. Turnéen skal starte i mai.
– Det er vanskelig å tro at etter 31 år, bandet som Ronnie, Allen (Collins) og jeg startet i Jacksonville, fortsatt holder koken – sier gitaristen Gary Rossington, og sier videre: Jeg er sikker på at Ronnie ser ned på oss og er fortsatt overrasket over at musikken vår har nådd så mange og holdt så lenge!

Original besetning (som da kaldte seg My Backyard, senere The Noble Five og så One Percent før de endte opp med Lynyrd Skynyrd:
Ronnie van Zant – sang
Bob Burns – trommer
Allen Collins – gitar
Gary Rossington – gitar
Larry Junstrum – Bass

Låten «Free Bird» ble utgitt første gang i 1973, på bandets debutalbum. Den har senere vært med på flere av bandets album. Den brukes ofte som avslutning på konsertene, og er kalt Lynyrd Skynyrds signaturlåt.

 

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.