Med dress, slips, spisse sko og brylkrem


Vi som er i ferd med å runde de 70, eller kanskje allerede har gjort det, har med oss ekstra mange gode minner i den spesielle kofferten som vi stadig drasser med oss – merket «vellyd». Den må vi fortsette å ta godt vare på.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Fra min tidlige «karriere» i 1963. Da var det ennå The Shadows som sto øverst på repertoaret. Bloggredaktøren med sin bass helt til høyre.

Vellyd fra Hank B. Marvin og The Shadows var det som formet min musikksmak i 1960. Her et stolt øyeblikk for bloggredaktøren.

 

Når vi åpner den spesielle kofferten, hører vi godlåter og vellyd som raskt bringer oss tilbake til lørdagsdansen på samfunnshuset/bygdelokalet på 60-tallet, før tv fikk bestemme opplegget for våre lørdagskvelder. Minner som er verdt å ta vare på. Hele tiden ligger de i bakhodet og surrer. Som disse to: trykk på pilen og nyt musikken:

For bloggredaktørens del er det stort sett snakk om minner fra 60/70-tallet på min hjemplass Honningsvåg i Nordkapp kommune.

På lørdagsdansen møtte vi igjen venner som det var ei uke siden vi sist snakket med. For danselokalet var møteplassen der unge og gamle kom sammen for å utveksle siste nytt og kose seg med dans og god musikk. Ofte så du hele familier som gikk ut for å kose seg sammen. Og ikke minst betydde lørdagsdansen kjærkomne inntekter for lag og foreninger.

Og vi som var så heldige å få lov til å stå på scenen og formidle stemning gjennom godlyd og kjente låter – vi hadde alltid den beste oversikt over hva som skjedde i lokalet. Tror ikke alle i salen var klar over alt det vi fikk med oss.

Vi så nye kjærestepar som fant hverandre – en slåsskamp måtte til nå og da, men mest husker vi den kjempegode stemningen der alle var mest opptatt av å hygge seg med dans og god musikk.

Det var ekstra stas å lokke frem trommisen til en trommesolo, som når det var tid for «Wipe Out». Takk «Krupa» for de mange gode minnene.

Vi på scenen møtte i dress, kvitskjorte, slips og blankpussa, sorte, spisse sko. Obligatorisk. Alkohol var aldri et tema.

Og så var det så greit – klokka 01 var det ubunnhørlig slutt. Da var det bare å ta på hjemveien. Eller kanskje først via et aldri så lite nachspiel.

Danseferdigheter var det så som så med for oss. Vi måtte jo alltid spille mens de andre danset.

Øve med gitaren fikk vi derimot gjort gjennom hele uken. Først i kjelleren hos vår utmerkede rytmegitarist, som hadde verdens mest tålmodige foreldre. Husker også at vi hadde «fans» som alltid møtte opp for å høre hvilke låter vi skulle gå i gang med.

Hva inspirerte oss 16-17-åringer tidlig på 60-tallet? I et band uten sanganlegg. Som allerede nevnt:

The Shadows selvfølgelig. «Apache», «Theme For Young Lovers» og «Dance On» og «Kon Tiki» måtte  jo med.

Og jeg var så heldig å ha foreldre som drev platebutikk. Dermed plukket vi opp låter og kunne fremføre dem lenge før de dansende hadde hørt om dem. Da fikk låtene også et lengere liv før man begynte å bli lei dem.

Vi i bandet hadde – i tillegg til Shadows – våre norske favoritter som The Snapshots, The Zodiacs, The Saunters med flere. Utmerket instrumentalmusikk som fikk så altfor liten anerkjennelse. For på NRK var de nærmest bannlyst.

Vi var mange som var så heldige å få oppleve Harstad-bandet The Snapshots hjemme i Honningsvåg tidlig på 60-tallet. Det som sitter kanskje mest klistret i harddisken er da brødrene Trudvang- Jan-Otto og Egil, spilte solo og rytme firhendig – altså på samme gitar. Et mesterstykke!!

At The Snapshots var Norges beste instrumentalband på 60-tallet er jeg overhode ikke i tvil om. Når Jan-Otto kunne fortelle at alle innspillingene ble gjort laiv, uten pålegg eller opp-speeding av tempo, er det bare å ta av seg hatten. Hør på disse:

Da Merseybeat innhentet oss og vi måtte synge, lånte vi i begynnelsen kommunens taleanlegg, med en liten Tandberg-mikrofon, som stort sett bare ble brukt hver 17. mai. Så derfor langt fra verdens beste sanganlegg. Ikke mye romklang og ekko å hente der.

Men vi stilte ikke så store krav. Det gjorde heller ikke det dansende publikum. De var fornøyd med at nå hadde Beatles-bølgen også nådd oss oppe i det høye nord. Husker at første sangnummer vi leverte fra scenen gjennom Tandberg-micken var The Searchers`«When You Walk In The Room». En låt i originalversjonen som står fjellstøtt også i dag. Skulle vært morsomt å høre igjen opptaket av vår egen versjon.

Så ble det videregående og man måtte flytte bort i flere år. Deretter militærtjenesten. Men etter 1970 ble gitaren hentet frem igjen og man var på plass i et nytt band.

Men tiden hadde forandret seg. Før kunne man ta gitaren i ei hånd og forsterkeren i den andre for å dra til spilling. Når festen var over, tok du instrumentene med deg hjem igjen.

Etter hvert ble kravet til utstyr så stort at man måtte kjøre to lass med varebil. Opp/nedrigging tok mange tima som vi måtte gjøre sjøl. Og det ble etter hvert mest et spørsmål om penger. Mye av gleden med hobbyen ble dermed borte, synes jeg.

Men etter 35 år siden siste opptreden, er det nå klart for gjenforening og vi kan spille de samme gamle låtene på ny. Om vi lykkes, håper vi i bandet at også publikum vil synes det blir koselig å møtes igjen. For god musikk dør aldri ut.

Kanskje må vi også plukke frem igjen disse go-låtene fra den senere band-perioden:

Kilder: YouTube/Getty Images

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Én kommentar

  1. D var kjekt å lese👍Ska sei tidene har forandret seg, ( alt var kjekkere før).Har aldri vært musiker av noe slag sjøl, men følte eg var på lokalet når eg leste innlegget ditt. Var i militæret i 72/73 og husker godt eg var innom en platesjappe i Honningsvåg og kjøpte Goat head soup med Stones👌 Gode minner😜

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.