Wishbone Ash


wishbone_ash2
Wishbone Ash ble dannet i 1969 og kom ut av asken til trioen «The Empty Vessels».
Martin Turner – bassgitar og sang
Steve Upton – trommer og perkusjon
Andy Powell – gitar og sang
Ted Turner – gitar og sang

Wishbone Ash er et engelsk rockeband med suksess fra tidlig 70-tall. De er kjent for en utstrakte bruk av de harmoniene som to sologitarer gir, tilsvarende det som Jimmy Page og Jeff Beck gjorde i the Yardbirds så vel som Allman Brothers Band.

SKREVET AV STEINAR GARHOVD

De ble oppdaget i «the Country Club» i Hampstead hvor Miles Copeland, kommende band-manager. Han var imponert med den jazz- og progressive påvirkningene i bandet, og han tildbød seg å bli deres manager.

Et bandnavn var nødvendig, og etter flere forslag fra Copeland, ble «Wishbone Ash» valgt ut fra to lister med tilfeldige ord (altså ingen dyp mening der!).

Bandet øvde i noen uker hjemme hos Copeland, og kom opp med et helt nytt reportoar. Sitt første gig var å varme opp for «Aynsley Dunbar Rataliation». Ikke lenge etter – før de skulle varme opp for Deep Purple – fikk bandet tilbud om en platekontrakt med MCA Records i England og Decca Records i USA. Dette fordi plateselskapet var utrolig imponert etter en lydsjekk-jam mellom Powell og Ritchie Blackmore.

Sin største kommersielle suksess fikk Wishbone Ash med albumet «Argus», utgitt i 1972. Dette albumet er et meget godt eksempel på bandets fiksering med historiske temaer, komplekse instrumental-passasjer og folk-rock.

 I 1974 trakk Ted Turner seg, og ble erstattet av Laurie Wisefield.

Wishbone Ash fortsatte sin suksessfylte til, og endte opp som «skatte-flyktninger» i USA. Dog – de kom tilbake til England i 1975 for å spille på Reading Rock-festivalen.

Bandet fortsatte med sterke kritikker og stor kommersiell suksess fram til 80-tallet.

Det ble en del gjennomtrekk i gruppa. Etterhvert kom bass-gitarister fra King Crimson (John Wetton), Uriah Heep (Trevor Bolder) og Trapeze (Mervyn Spence), Wisefield forlot gruppa i 1985.

wishbone_ash3
I 1987 kom original-medlemmene sammen igjen for å lage noen nye album.

«Nouveau Calls»-prosjektet førte til en ny kontakt med Copeland – de hadde gått hver sine veier i 1977, og en ny platekontrakt med «I.R.S. Records». «Here to Hear» fulgte før Upton trakk seg fra musikk-bransjen og Martin Turner satset på en solo-karriere. Ray Weston og Robbie France steppet inn og i 1991 kom det siste albumet på I.R.S. – «Strange Affair».

Powell, Turner, Weston og Andy Pyle ga ut albumet «The Ash Live In Chicago» før Ted Turner trakk seg i 1995.

Etter at Ted Turner takk seg, fortsatte Powell å opptre og spille inn plater med forskjellige «gjester» til glede for sine lojale tilhengere. Sent på 90-tallet begynte Powell å samarbeide med produsenten Mike Bennett på det eksperimentelle «Trance Visionary» som smeltet sammen bandet’s tradisjonelle progressive rock med «club»-rytmer.

På 2000-tallet har Martin Turner turnért gjennom England og Europa med ny besetning under navnet «Martin Turner’s Wishbone Ash»

Ted Turner og Andy Powell ble utropt til «to av de ti viktigste gitaristene i rockens historie» (Traffic Magazine 1989). Disse to har også vært nevnt i»Rolling Stone»’s liste over « Top 20 Guitarists of All Time». I 1972 ble de utropt av «Melody Maker» som «det mest interessante gitar-teamet siden Beck og Page var sammen i Yardbirds». Det sies også at de var påvirkende for Iron Maiden’s grunnlegger Steve Harris så vel som Thin Lizzy og andre «to gitarer»-grupper.

Kilder: Wikipedia/YouTube/Getty Images

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

Én kommentar

  1. Flott artikkel. WA er en gammel favoritt, ikke lenge siden jeg kompletterte vinylsamlingen med albumet New England 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.