THE DUBLINERS


To versjoner av The Dubliners. Den nederste er med det mannskapet som besøkte oss i Nord-Norge.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Det irske bandet The Dubliners har mange norske venner. De har ofte vært på besøk hos oss. Ja, til og med i Nord-Norge. Har to ganger hatt gleden av å høre deres fantastiske folkesanger fremført.

Bandet kom til i Dublin i 1962. Først oppkalt etter stifteren The Ronnie Drew Balkad Group, før de gikk over til Dubliners. Besetningen har skiftet over år. I 2012 la de vekk instrumentene for siste gang.

De kjennetegnes gjennom livlige irske folkesanger, tradisjonelle ballader og instrumentale låter.

I 1967 kom de inn på hitlistene i UK med låtene «Seven Drunken Nights» og «The Black Velvet Band».

Trykk på pila for å høre musikken:

De fremførte ofte låter med tekster som ble oppfattet som politiske. Derfor ble de bannlyst av den nasjonale stasjonen RTE i fire år, fra 1967 til 1971.

De fikk venner også utenfor Europa og var med i Ed Sullivan show i Statene. Et samarbeid med The Pouges gjorde at de fikk to nye listeplasseringer i 1987.

De har inspirert mange generasjoner av irske band. I 2012 feiret de sitt 50 års jubileum, etter at det lengst levende medlem, Barney McKenna, hadde gått bort. Han var viden kjent for sitt banjospill.

De andre i bandet har fortsatt å turnere, da som «The Dublin Legends». Etter at Eamonn Campbell døde i 2017, er Sean Connon det eneste tidlige medlem som er igjen.

Dubliners fikk platekontrakt i 1963. De ga ut et album med bandets navn som tittel og første singel var «Rocky Road To Dublin»/«The Wild Rover». Her med den siste besetningen:

Ronnie Drew døde i 2008. Han ble erstattet av Paddy Reilly allerede i 1995.

Luke Kelly på banjo var en mer ballade-sanger. Han fremførte tradisjonelle sanger som  «The Black Velvet Band», «Whiskey in the Jar», «Home Boys Home», men også Phil Coulter’s «The Town I Loved So Well», Ewan MacColl’s «Dirty Old Town», «The Wild Rover» og «Raglan Road».

Luke Kelly fikk diagnosen hjernesvulst og kunne ofte på konserter bare fremføre et par låter. Når han ikke kunne være med, ble han ifølge Wikipedia erstattet av Sean Connon. Men han var med bandet helt til to måneder før hans død i 1984. Det er reist en statue over Kelly i Dublin.

John Sheahan kom med i 1964. Paddy Reilly i 1996 etter at Ronnie Drew sluttet. Reilly hadde hatt suksess som soloartist i Irland gjennom låter som «The Fields of Athenry» og «The Town I Loved S0 Well». De inngikk nå i bandets faste reportoar.

Her sammen med hele bandet.

Siste konserter med The Dubliners ble holdt de siste dagene i 2012 i Dublin. For å minnes Barney McKenna spilte de sammen for aller siste gang 27. januar 2013.

The Dubliners ble populære blant berømte musikere som Bob Dylan, Roy Orbison, Jimi Hendrix og Pink Floyd’s trommis Nick Mason.

Vil du høre 50 års jubileums-konserten kan du gjøre det her:

 

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Trykk Liker under bildet av Cliff på forsiden. Da er du fast følger. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.