ALBERT HAMMOND


Når man skal skrive en artikkel om «singer/songwriter/producer» Albert Hammond, er det vanskelig å bestemme seg om hovedvekten bør legges på hans egne populære utgivelser, eller på de utrolig mange låtene han sto bak og som ble slagere med andre artister/band.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Så her må det bli en «lett blanding», der det uansett blir umulig å få med all den populære musikken han står bak, da ofte i samarbeid med andre.

Hammond kommer fra Gibraltar og er tildelt OBE (Order of the British Empire) for sin innsats for musikken.

Familien ble evakuert til London under krigen, der Albert ble født i 1944. Men de flyttet tilbake og han vokste opp i Gibraltar.

Han startet sin karriere i The Diamond Boys i 1960, uten at de gjorde seg særlig bemerket. Det var sammen med den britiske vokalgruppen The Family Dogg at han først gjorde seg bemerket. De nådde en 6.-plass i UK med låten «A Way of Life» i 1969, en nydelig låt.

Trykk på pila for å høre musikken:

Og det var i 1969 at de første storslagerne fra Hammond, ofte sammen med sin «parhest» Mike Hazlewood, begynte å komme som perler på en snor, som også andre fikk stor glede av.

Vi kan nevne «Little Arrows» med Leapy Lee, «Make Me an Island» med Joe Dolan, «Gimme Dat Ding» med The Pipkins, «Good Morning Freedom» Blue Mink, «Freedom Come, Freedom Go» – The Fortunes og ikke minst «The Air That I Breathe», en storslager med The Hollies i 1974.

Av mange andre artister som fikk nyte godt av hans komposisjoner kan nevnes Celine Dion, Aretha Franklin, Whitney Houston, Diana Ross, Tina Turner og Leo Sayer.

Band som fikk god drahjelp var blant andre Chicago, Heart, The Carpenters, Starship og Westlife.

På 70-tallet flyttet han til USA, der han fortsatte sin karriere som musiker og komponist. Men det var i Europa han fortsatte å bli mest lagt merke til.

Han ga ut en rekke suksessfulle singler som «Down By The River», «It Never Rains in Southern California», «The Free Electric Band» og «The Peacemaker».

I 1976 ga Hammond ut albumet «When I Need You». Hovedlåten var skrevet av Carole Bayer Sager. I februar 1977 gikk Leo Sayer helt til topps i to uker i UK med denne låten. Leapy Lea («Little Arrows») gjorde også en versjon. Hans første innspilling siden 1970.

For å ta et raskt glimt inn på 80-tallet, kan vi nevne at Hammond co-wrote «To All The Girls I’ve Loved Before», en hit med Julio Iglesias og Willie Nelson.

Han samarbeidet ifølge Wikipedia med Diane Warren om låten «Nothings’s Gonna Stop Us Now» og Chicagos hit «I Don’t Wanna Live Without Your Love».

Sammen med tekstforfatter John Bettis bidro Hammond med «One Moment In Time», temasangen fra Sommerolympiaden i Seoul, Sør-Korea i 1988, alt ifølge Wikipedia.

Så oppsummeringen må i kortform bli en fantastisk artist og låtskriver, som ennå huskes for sine flotte bidrag til populærmusikken.

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. På bloggens forside trykker du på Liker under bildet av Cliff. Tips gjerne dine venner om bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.