JOHN DENVER


Countrymusikk er ikke så mye omtalt i bloggen. Skjønt amerikaneren John Denver, «singer/songwriter», kan vel også gli over i kategorien popmusikk uten at det kommer mange protester. Han hadde et utall slagere, som også ble veldig populære i Norge. Han omkom i ei flyulykke i 1997.

Faren jobbet i forsvaret, så det ble mye flytting for unge John. Han startet sin karriere i en folkemusikkgruppe på slutten av 60-tallet. På 70- tallet ble han en av de mest populære «akustiske» artister og i 1974 var han en av de mestselgende artistene i USA. Nettstedet Allmusic betegner han som «among the most beloved entertainers of his era».

Han spilte inn omlag 300 sanger, 200 av dem var hans egne komposisjoner. Totalt salg anslås til 33 millioner plater.

Han startet karrieren som solosanger i 1969 og ga da ut sitt første album «Rhymes and Reasons».

To år tidligere hadde han laget en demo kalt «Bebe I Hate to Go». Den ble senere omdøpt til «Leaving on a Jet Plane». Kanskje et paradoks at han omkom i flyet han førte alene. Låten ble presenter for den populære trioen Peter, Paul and Mary, som spilte den inn og fikk en stor slager med den. Låten gikk helt opp til førsteplass på Billboard Hot 100 og oppnådde 2. plass i UK i februar 1970.

Plateselskapet RCA gjorde en slett jobb med å promotere Denvers album. På egen hånd la han utpå reise gjennom Midtvesten, spilte gratiskonserter og solgte albumet. At han hadde komponert «Leaving on a Jet Plane» hjalp selvsagt på å bygge opp karrieren, slik at han fikk plateselskapet til å forlenge kontrakten.

I 1970 ga han ut to nye album «Take Me to Tomorrow» og «Whose Garden Was This», som inneholdt både egne komposisjoner og coverlåter.

Neste album «Poems, Prayers, and Promises» i 1971 ble gjennombruddet i USA, mye takket være låten «Take Me Home, Country Roads», som klatret til 2. plass på Billboard-lista, på tross av at første pressing av singelen ble ødelagt.

Ny manager hjalp på karrieren og de neste fire år fikk han en rekke hits.

Han fikk sitt første album «Rocky Mountain High» inn på topp 10-lista. Mellom 1974 og 1975 fikk han fire førsteplasser på salgslisten «Sunshine on My Shoulders», «Annie’s Song», «Thank God I’m a Country Boy», og «I’m Sorry»

Han fikk også tre nummer 1 album – «John Denver’s Greatest Hits», «Back Home Again» og Windsong».

Han fikk flere egne tv-show i Statene som ble svært populære.

Denver var opptatt av å hjelpe mennesker i nød. Han var med på å starte The Hunger Project og støttet organisasjonen helt til sin død. Han ble også oppnevnt av president Jimmy Carter å delta i the President’s Commission on World Hunger, og han skrev «I Want to Live» som temasang. I 1979 fremførte Denver «Rhymes & Reasons» på the Music for UNICEF Concert. Royalties fra konserten ble donert UNICEF. Han deltok også i Carters valgkamp.

Hans far lærte han å fly midt på 70-tallet. Denver omkom i 1997 da han trente «touch-and-go» med sitt privatfly.

 

KILDER: YOUTUBE/WIKIPEDIA/GETTYIMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.