THE SEARCHERS


 

Når Gammelpop-redaktøren planlegger en ny artikkel, dukker det opp mange tanker – da særlig om band som endelig hadde fortjent å få rampelyset satt på seg. I perioden midt på 60-tallet har man da ofte en tendens til å ende opp i Liverpool.

– Hvorfor er The Searchers glemt, spør man seg selv? Ett av mine absolutte favorittband på 60-tallet.

Så søker man bloggens index for å være helt sikker på at de man har i tankene ikke er omtalt tidligere. Etter 358 artikler er det ikke så godt å huske de som du allerede har lest og hørt om.

Bare for å oppdage at ditt neste påtenkte band allerede er godt omtalt. Kanskje for mer enn ett år tilbake i tid. Likevel er det momenter som gjør at man likevel ikke legger bort tanken på å forfatte en ny oppdatert artikkel. Ikke minst fordi at bandet alltid har vært en av mine største favoritter og nok aldri fikk den anerkjennelse de hadde fortjent. Og at de gjennom de senere år har produsert nye, flotte album – album du knapt har hørt om. Bandets «drawback» var vel at de ikke komponerte mange låter selv. Da er det lett å havne i «glemmeboka».

Gruppa ble startet i 1959 av John McNally og Mike Pender.

I starten fant vi medlemmene John McNally, Mike Pender, Tony Jackson og Norman McGarry.

Se denne koselige historiske videodokumentaren om popens Mekka på 60-tallet – Liverpool – med særlig fokus på The Beatles og The Searchers:

Når bloggredaktøren selv i 1963 spilte i et band med samme navn, frister det enda mer å fortelle litt mer om dette fantastiske Liverpool-bandet. Vi fleipet internt om at engelskmennene hadde stjålet vårt bandnavn, for da vi startet opp, hadde ingen av oss hørt om dem.

Vi «varmer opp» med noen fine nyinnspillinger av bandet:

Bandet startet sin karriere med å kopiere amerikanske låter, som The Drifters’ «Sweets For My Sweet», Jackie DeShannon’s «Needles And Pins» og den spesiallagede låten fra henne – «When You Walk In The Room». The Searchers gjorde også coverlåter av «Don’t Throw Your Love Away» og «Love Poition No. 9», som alle ble hits.

The Searchers hadde en flott, tidlig karriere, og var kanskje det eneste Liverpool-bandet av noen størrelse, uten Sir George Martins innflytelse bak spakene i kontrollrommet. Selvsagt på grunn av The Beatles. De blir ofte betegnet som det nest beste Liverpool-bandet, da selvsagt etter The Beatles.

Det ble sagt at Sir George rett og slett ikke hadde tid til å påta seg flere oppgaver i studio. Han måtte prioritere de som allerede var under hans kontroll. Der var det mange nok allerede.

The Beatles, Billy J. Kramer, Cilla Black med flere.

Billy J. Kramer fikk en flott karriere, ikke minst på grunn av komposisjonene til Lennon/McCartney og Martins kontroll med spakene.

The Searchers tok bandnavnet etter John Ford’s westernfilm med samme navn.

De fikk kontrakt med Pye Records og med Tony Hatch som produsent. Han var gift med den populære sangerinnen Petula Clark.

Rolv Wesenlund, som midt på 60-tallet var innspillingssjef for Norske Philips AS, fikk under en studietur til London være med å oppleve The Searchers under innspilling i studio. Han kom mektig imponert tilbake, ikke minst fordi Hatch til og med under opptak brukte mikrofon i stortromma. Her hadde Norge mye å lære, uttalte han.

Bandets første innspilling, «Sweets For My Sweet», med Tony Jackson som volalist, gikk rett inn på førsteplass på salgslisten i UK i 1963.

Bandets første album «Meet The Searchers» fra august 1963 havnet som nummer to på albumlista.

Så kom noen utgivelser som ikke ble å finne helt i toppen, men da Mike Pender overtok som vokalist, ble bandet igjen å finne på førsteplass med låter som «Needles And Pins» og ‘Don’t Throw Your Love Away».

Searchers bidro til Liverpool-dominans på salgslistene i UK sammen med bysbarna The Beatles og Gerry & The Pacemakers.

Roger McGuinn i The Byrds har uttalt at John McNally med sin Rickenbacker 12-strengs gitar var med på å skape det rette lydbildet for amerikanerne. Ja, uten The Searchers ville The Byrds kanskje aldri kommet på banen. På bildene fra den tiden ser vi alltid McGuinn med sin 12-strengers Rickenbacker.

Searchers hadde faktisk mye større innflytelse på The Byrds enn det Beatles hadde, har han uttalt flere ganger. Også David Crosby hadde Searchers blant sine absolutte favoritter. Se backcoveret på bandets «Younger Than Yesterday».

Produsent Tony Hatch spilte piano på noen låter og skrev bandet andre toppslager «Sugar and Spice» under pseudonymet Fred Nightingale, noe han holdt hemmelig for bandet.

Neste 1964-slager ble «Some Day We’re Gonna Love Again».

Bassist Jackson sluttet og Frank Allen overtok. Han debuterte som bandmedlem med Jackie de Shannon’s flotte «When You Walk in The Room», som klarte 3. plass. «Take Me For What I’m Worth» og «Have You Ever Loved Somebody» fikk også fine listeplasseringer.

Så ble det mye bytte av mannskap. Curtis startet et band kalt Roundabout med John Lord på keyboards og Ritchie Blackmore som gitarist. Året etter ble bandet til Deep Purple.

The Searchers benyttet andres komposisjoner for å «henge med» utover 60-tallet. Blant dem Stones’ «Take it or Leave it», Hollies’ «Have You Ever Loved Somebody» og John Fogertys «Almost Saturday Night». I 1971 hadde de en mindre hit i USA med «Desdemona».

Historien om bandet kunne vært utbrettet ennå i lange og mange vendinger. De har opp til våre dager holdt det gående med ulike besetninger og vært med på et utall «mimre»-turneer. Imponerende av et band som først så dagens lys i 1959.

Vi avslutter her med bandets versjon av Stones-låten vi nevnte ovenfor:

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES/BRITISH PATHE

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.