«BLUES AND BAYOUS» – JOHN FOGERTY AND ZZ TOP


 

 

SKREVET AV STEINAR GARHOVD

John Fogerty er på farten med kameratene i ZZ Top denne sommeren. De bytter på å være åpningen på “Blues & Bayous”-turnéen, og på vår konsert var det ZZ Top som startet moroa. (Turnéen startet 25. mai og gikk til 29. juni.)

Alle fotos: Steinar Garhovd

Å oppleve ZZ Top eller John Fogerty alene, vil være en garanti for å “rocke” fullstendig. Men når verdens mest berømte skjeggete band slår seg sammen med legenden John Fogerty, tidligere leder av Creedence Clearwater Revival på turné, vil tilhengerne av hver av gruppene få ikke bare én, men to mega-konserter.

Vi starter med noen smakebiter:

Starten på showet var med de kjente “Tres Hombres”, også kjent som gitarist og sanger Billy Gibbons, bassist og sanger Dusty Hill med trommisen Frank Beard (som artig nok IKKE har skjegg).

Gibbons og Hill er en opplevelse å se på scenen. Gibbons’ gitar-toner er i løpet av få toner gjenkjent på tone og stil. Hill var også på hugget hele tiden. Tunge, hissige bass-linjer med “begge henda” så lenge han ikke fikset på skjegget.

ZZ Top både så og hørtes ut som vi alle håpet på. Tatt i betraktning av at de ikke har sluppet noe album siden 2012’s “La Futura”, så var det bare å servere “The Very Baddest”. De dro igjennom hele sin musikalske karriére, og jeg tror ikke det var noen som savnet noe.

Dette var ikke slutten for ZZ Top, eller, egentlig Billy Gibbons. Han kom inn hos John Fogerty for en gitar-duell på “Holy Grail” (sangen de har skrevet sammen) etter at Rock’n’Roll Hall of Fame-kollegaen hadde varmet opp med noen låter fra sumpene sydpå, så som “Travellin’ Band” og “Who’ll Stop the Rain” (som han spilte på samme gitar og forsterker som han brukte på Woodstock!) Fogerty kom med 3 låter fra “Centerfield”-prosjektet, masse CCR-låter samt et par andre cover-låter.

Det er en smittende glede å se John Fogerty på scenen. Med sønnen Shane (på gitar), tre-delt horn-rekke kledd opp i “Fogerty-uniform” – rutete skjorter, og med de andre musikerne og super-trommisen Kenny Aronoff som forankrer lyden bak ham – så utstråler Fogerty pur spilleglede.

Han er snakkesalig mellom låtene og drar ofte en liten historie mellom sangene, f. eks. Hvordan han fikk igjen gitaren og forsterkeren han brukte på Woodstock.

Mest var det som å høre igjen Creedence Clearwater Revival-albumene.

Et høydepunkt i showet var en hyllest til New Orleans hvor de benyttet vaskebrett, trekkspill og en fantastisk horn-rekke og framførte Hank Williams’ “Jambalaya (On the Bayou)” og Gary U.S. Bonds’ “New Orleans,” samt en mini Mardi Gras parade med en del av musikerne vandrende blant oss mens de spilte “When the Saints Go Marching In.”

Fogerty tro til med en serie soloer gjennom konserten og demonstrerte at selv om han har fylt 73 – ikke bare høres det og ser det greit ut, han kan faktisk benytte gitarhalsen enda!

Som kvelden skred fremover, kom låtene som perler på en snor. Det var allsang (og ikke få joints, om lukten var korrekt) som slo ut I full frihet med “Have You Ever Seen The Rain?,” “I Heard It Through The Grapevine,”

“Down On The Corner” and “Fortunate Son,” og gjennom hele showet ble det bygget opp forventningen til å høre “Proud Mary” og Fogerty var virkelig “rollin’ on the river”!

Hvorfor synger John Fogerty CCR-sanger igjen?

Den tidligere Creedence Clearwater Revival lederen John Fogerty forteller at han startet å spille sine egne CCR-sanger igjen etter 20 år – takket være en prat med Bob Dylan.

CCR brøt opp med vondt blod i 1972 etter å ha holdt det gående i 5 år. Fogerty selv brukte over 20 år på å fjerne seg fra de tidligere kollegaene og musikken de spilte. 4. juli 1987 spilte han en serie CCR-sanger på en veldedighetskonsert for Vietnam-veteraner i Washington D.C. Denne opptredenen fant sted to måneder etter et innspill fra Bob Dylan.

Bod Dylan sier til John Fogerty: “Hey, John, if you don’t do these tunes, the world’s going to remember “Proud Mary” as Tina Turner’s song.” Tina Turner hadde en kjempehit i 1971 med “Proud Mary”.

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. Trykk på Liker under bildet av Cliff på forsiden. Tips gjerne dine venner om bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.