PET SOUNDS – THE BEACH BOYS


Les også:

Beach Boys-jubileum

THE WRECKING CREW – I SKYGGEN AV ARTISTENE

For Brian Wilson og The Beach Boys ble The Beatles’ album «Rubber Soul» en enorm «utfordring». Etter å ha hørt albumet utbrøt han til sin kone: – I’m gonna make the greatest album! The greatest rock album ever made!»

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Wilson uttalte også om Beatles-albumet ifølge Wikipedia:

– I liked the way it all went together, the way it was all one thing. It was a challenge to me … It didn’t make me want to copy them but to be as good as them. I didn’t want to do the same kind of music, but on the same level.»

Resultatet ble «Pet Sounds», et kritikerrost konseptalbum, rockhistoriens første. Av mange betegnet som Wilsons soloalbum. Men det tok faktisk tid før albumet ble skikkelig anerkjent, både av plateselskapet og av det platekjøpende publikum. I dag regnes det som en av de største absolutte klassikere og av de mest innflytelsesrike album i popens historie. For mange er kanskje denne låten høydepunktet:

For et band og et plateselskap som tidligere hadde konsentrert seg om feiende flotte singeutgivelser, ispedd album av samme karakter, ble overgangen ganske så stor. Ikke alle likte den retning hans musikk nå tok.

Bandets tidlige periode var åpenbart problemfri, fylt med surfing, lekre damer og raske biler. Som disse:

Pophistorien er fylt opp med både suksesser og tragedier. Beach Boys-sjef Brian Wilson oppfyller i høy grad begge kriteriene.

Har du lest eller hørt hans livshistorie, spenner den over perioder med en far som absolutt ville være bandets sjef og ledestjerne, en utfordring multitalentet Brian hadde store problemer med å takle. Han og bandet mistet også trommis, broren Dennis, i en drukningsulykke. Han var også koblet til gjenget rundt massemorderen Charles Manson.

Brians mange år med bruk av narkotika var heller ikke til det beste for bandet. Så egentlig er det utrolig når vi ser på det som i årevis ble ristet ut av hans komponisthånd.

»Rubber Soul» kom ut i desember 1965. Vi tar med oss en låt fra albumet:

«Pet Sounds» ble utgitt i juni 1966 og var det 11. albumet til bandet. Det fikk en heller lunken mottakelse i statene og stoppet på en 10. plass på Billboard-lista. En betraktelig lavere plassering enn tidligere album hadde fått. I UK derimot ble det strålende mottatt og nådde 2. plass på salgslisten. Det holdt seg på topp 10 i seks måneder.

Det ble lansert som «the most progressive pop album ever». Det var produsert av mesteren selv, Brian Wilson, som også komponerte alle låtene på albumet. De fleste opptakene ble gjort mellom januar og april 1966, ett år etter at Wilson hadde sluttet å turnere med bandet for å konsentrere seg om å komponere og jobbe i studio.

Hans mål var å skape et album uten «fyllstoff». «Caroline, No» fra albumet ble utgitt som Brian Wilson solodebut. Låten er en av Paul McCartneys absolutte favoritter. Den er også omtalt i en låt av Neil Young –  «Long May You Run»

Før det ble utgitt kom det to singler fra albumet kreditert The Beach Boys «Wouldn’t It Be Nice»/«God Only Knows» og «Sloop John B». Sistnevnte låt ble foreslått av Al Jardine i bandet, som hadde hørt originalen med The Kingston Trio.

Under opptakene ble det benyttet instrumenter som aldri før var assosiert med rock, så som harpsikord, fløyter og dessuten sykkelbjeller, toglyder, colaflasker og bjeffende hunder. Til sammen med mange stemmepålegg ble produksjonen en typisk «Wall of Sound», som vi også kjenner fra produsent Phil Spector».

 «The Wrecking Crew» gjorde at produksjonen aldri ville hatt den samme kvalitet uten dem.

Opptakene ble avsluttet 13. april 1966 og kostet $70.000, som tilsvarer  $530.000 i 2017.

Etter at The Beatles ga ut «Sgt. Pepper» forsøkte Wilson å overgå også det albumet gjennom produksjonen av «Smile», men han ga opp og det kom først ut mange år senere. «The Pet Sounds Sessions» ble utgitt og det inneholdt albumets første ekte stereomikser.

Av kritikerne ble det oppfattet som et konseptalbum med musikk som gikk i ulike retninger. I 2003 rangerter magasinet Rolling Stone albumet på 2. plass blant de 500 beste album gjennom tidene.

Bandets «surfeperiode» sluttet vel med det sjette albumet «All Summer Long» i 1964. Fra da av tok musikken nye retninger.

Brian Wilson opplevde å få panikk under en flytur og bestemte seg da for heller å konsentrere seg om komponering og produsering enn å reise på turneer. Albumene «Today» og «Summer Days» ga en forsmak på hva som skulle komme.

Fra «Summer Days»:

Til julesalget 1965 ønsket plateselskapet et album i god Beach Boys-stil, men Brian Wilson kom opp med et album med studiojam kalt «Beach Boys’ Party», som ga slageren «Barbara Ann». Flere Beatles-låter kom også med:

En hyllest til Everly Brothers:

Det ble ofte sagt at de andre medlemmene i Beach Boys ikke hadde høye tanker om «Pet Sounds». Men Brians bror Carl har uttalt etter å hørt det gjennom for første gang:

– «I loved every minute of it. He [Brian] could do no wrong. He could play me anything, and I would love it.»

Dennis og Mike skal ikke ha vært like entusiastiske. Al Jardines kommentar:

– «It sure doesn’t sound like the old stuff.»

Albumet inneholder også to instrumentalspor komponert av Brian –  «Let’s Go Away for Awhile».  Det andre er hovedsporet «Pet Sounds». Begge var opprinnelig ment som «backing tracks», men han fant til slutt ut at de fungerte best uten vokalpålegg.

De som har skaffet seg jubileumsboksen til The Beach Boys får høre interessante lydspor fra opptak i studio. Der vi følger prosesser fra «Take One» og frem til det endelige resultat. Wilson benyttet, som Phil Spector, og som nevnt tidligere i artikkelen, håndplukkede musikere i det såkalte The Wrecking Crew. Les om dem i egen artikkel i bloggen. God fornøyelse👍😀

Helt til slutt – et bevis på at de gamle fortsatt er eldst:

KILDER: WIKIPEDIA/YOUTUBE/GETTY IMAGES

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa. På facebook-gruppens forside trykker du på Liker under bildet av Cliff.  Tips gjerne dine venner om bloggen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.