NORGESVENNENE HEP STARS


hepstars2

På 60-tallet i Sverige, var det mange popband som invaderte salgs- og popularitets-listene. Hep Stars og Tages var kanskje de som ble mest omtalt. Her ser vi nærmere på Hep Stars, som nok ble de mest populære i Norge. Det skyldtes nok i stor grad at de var hyppig på besøk over grensa til oss. For oss som spilte i band på denne tiden, var låter av Hep Stars et «must».

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Du finner mer om Hep Stars på denne adressen

NORGESVENNENE HEP STARS

På bildet øverst ser vi bandet, fra venstre: Benny Andersson, Janne Frisk, Svenne Hedlund, Lennart Hegland og Christer Petterson.

Det blir i ettertid som regel påstått at Tages var Sveriges beste band. De var mer «polert» på sine innspillinger, mens Hep Stars var mer «rufsete» i kanten. Kanskje som å sammenlikne The Beatles med The Rolling Stones.

Hep Stars ble dannet i 1963 av bassisten Lennart Hegland och trommisen Christer Petterson. De fikk med organisten Hans Östlund og Janne Frisk på gitar och sang.

I 1964 kom vokalist Svenne Hedlund med, etter at han hadde steppet inn for Janne Frisk, som var bortreist, på en konsert. En periode sang Janne rockelåtene, mens Svenne fremførte balladene.

Gitarist Janne Frisk forteller til Gammelpop:

– Från start var det Jag, Christer, Lelle och Hasse Östlund, sen kom Svenne till och lite senare Benny. Ja, i början var det så att jag sjöng dom rockiga låtarna, senare sjöng jag väl också lite ballader – typ Rented Tuxedo.

Janne Frisk

Benny Andersson, som var med i Elverkets Spelmannslag, kom altså inn og erstattet Hans Østlund på orgel. Åke Gerhard, låtskriver og eier av plateselskapet Olga, ble deres manager og ordnet turneer i de svenske folkeparkene.

Hep Stars ga ut sine tre første singelplater allerede i 1964 – «Kana Kapila»/ «I Got A Woman», «A Tribute To Buddy Holly» / «Bird Dog» og «If You Need Me»/ «Summertime Blues».

I 1965 hadde karrieren tatt så mye av at bandets medlemmer ble heltidsmusikere.

Besetningen var nå Sven Hedlund (vokal), Jan Frisk (gitar/vokal), Benny Andersson (keyboards), Lennart Hegland (bass gitar) og Christer Pettersson (trommer). Fansen ga dem kallenavnene Svenne, Janne, Benny, Lelle and Chrille.

De spilte inn tre singelutgivelser på en sekstimers økt uten overdubbing og på en trespors opptaker.

13. april 1965 gikk låten «Cadillac» inn på 9. plass på Kvällstoppen. Den lå der i 14 uker, og toppet etter hvert listen.

For å følge opp suksessen med denne låten, gjorde også norske The Pussycats en versjon, som ikke klarte å konkurrere med svenskenes.

En uke senere fikk Hep Stars nok en låt med på listen «A Tribute to Buddy Holly».

Og uken etter en tredje låt – «Farmer John», som også fikk en topp-plassering.

Altså tre låter samtidig blant de fire første i Tio i Topp. Litt av et gjennombrudd!!

Svenne Hedlund ble bandet frontfigur blant den kvinnelige delen av fansen, og hele bandet ble nå dyrket gjennom oppslag i ungdomsmagasin og tv-opptredener.

I 1966 hadde de 150 opptredener bare i Sverige!! Stor popularitet oppnådde de også i Norge og Finland. Året etter var de oppe i 200 opptredener.

De var også hyppige gjester i platestudio.

Organist Benny Andersson, senere ABBA-medlem, skrev ”No Response” som deres første egne utgitte låt. Den klarte en 3. plass på listene.

– Att Benny kom med var vi alla stolta över för då fick vi en kompositör i bandet som betydde mycket, sier Frisk.

I 1965/1966 kom disse platene ut:

1965 – No Response / Rented Tuxedo

1965 – So Mystifying / Young And Beautiful

1965 – Should I / I’ll Never Quite Get Over You

1966 – Sunny Girl / Hawaii

På et hotellrom i Kongsvinger, under en norgesturne, komponerte Benny kanskje Hep Stars fineste utgivelse ”Sunny Girl”. Det er sagt at han gjorde det på under en time.

– Sunny Girl – ja, det är sant att han gjorde den på någon timme. Vi skulle ju spela poker och sa skynda dig, minnes Frisk.

1966 – Wedding / When My Blue Moon Turns To Gold Again

1966 – I natt jag drömde / Jag Vet
1966 – Consolation / Don’t

I starten av Hep Stars platekarriere, var det altså coverlåter som dominerte. Det ble sagt at de fikk mye kritikk for at gruppa ikke kom ut med selvkomponerte låter.

Noe Frisk benekter:

– Nej, vi fick inte kritik för att vi spelade in covers. Långt senare kom kritiken när vi spelade in på svenska, då var vi ju inte ett riktigt rockband???

For i 1966 gjorde Hep Stars en versjon av den amerikanske ”Last Night I had the Strangest Dream”. I Cornelis Vreeswijks oversettelse ble det til ”I Natt Jag Drømde”, låten som de aller fleste kanskje forbinder med bandet. Den ble ikke like godt mottak av alle Hep Stars-fans.

I perioden 65-68 ble de sagt å være Nordens mest populære band.

Om låten og utgivelsen ”Wedding”, sies det at Svenne fremførte denne alene i bryllupet til Bjørn Ulvæus og Agneta Feldtskog.

67 reiste Hep Stars til Afrika for å gjøre en film a-la Beatles’ ”Magical Mystery Tour”. Det resulterte i flere kilometer med film som bare støvet ned i arkivene. Men etter oppholdet der ga de ut folkemelodien ”Malaika”.

B-siden av «Malaika» hadde denne Benny Andersson-låten:

En mindre kjent Hep Stars-låt fra 1967:

Den senere versjon av Hep Stars hadde med Svennes kjæreste Lotta som vokalist.

Bjørn og Benny hadde tidlig samarbeidet. Første komposisjon de gjorde sammen var denne, innspilt i 1966 og utgitt på albumet «Hep Stars».

Både Hep Stars og Bjørns tidligere gruppe Hootenany Singers ga ut deres fine komposisjon «No Time».

– Hvordan var publikum i Norge sammenliknet med hjemme i Sverige?

– Publiken var ungefär lika i Sverige som i Norge. Vårt förhållande till övriga svenska band var bra. Vi sågs ju inte så mycket fullt upp med turneer för alla band.

– Har du noen spesielle Hep Stars-favoritter?

– Ang favoritlåtar så har jag ingen speciell, men jag har en favorit artist Steve Winwood – honom har jag alltid gillat.

Da inngåtte kontrakter var fullført, forsvant også Benny. 31. august 69 hadde bandet sin siste opptreden. Andersson etablerte ABBA sammen med Bjørn Ulvæus, og resten er historie, som det heter.

Vi avslutter med et opptak fra Sveriges Radios program Popsan fra 1966:

 

Kilder: Hep Stars fanklubbside/Wikipedia/GettyImages/Youtube/Spotify/Sveriges Radio

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa.

 

 

3 kommentarer

  1. Det er så gøy å lese disse historiene som kommer frem. Mye har man lest før og glemt, men man får en a-ha opplevelse og tenker dette har jeg hørt før. Og musikken, noen husker man av tittelen og andre derimot husker man av å høre dem. Så stå på videre.
    Skulle bare fortelle att Svenne Hedlund hadde skoliose eller pukkelrygg og var litt plaget av det. Snudde som regel ikke ryggen til publikum.
    Så takk for alt det fine som kommer frem.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.