Three Dog Night

Lagt ut av

three_dog_night_1972

Skrevet av Steinar Garhovd

Denne flerstemte gruppa fikk sitt opphav i 1968, og medlemmene var Danny Hutton, Cory Wells og Chuck Negron. Dette var de tre sangerne, og de var backet av Jim Greenspoon på orgel, Joe Schermie på bass, Mike Allsup på gitar og Floyd Sneed på trommer.

three_dog_night_1969
Fra venstre: Negron, Welsh og Hutton

De hadde en veldig distinkt og spesiell harmonisk klang, og bandet hadde 21 låter på Billboard Top 40 mellom 1969 og 1975. 12 gullplater ga de også ut – i alt solgte de nærmere 40 millioner album i denne perioden iht. plateselskapet Dunhill Records.

Deres brilliante versjon av Lennon/McCartney’s «It’s For You» viser bandet på sitt beste, men deres originale arrangementer av sanger gav ukjente låtskrivere solide royalty-sjekker og eksponering for den store massen.

 

Three Dog Night skrev noen av sangene sine selv, men mesteparten av musikken sin fikk de utenifra, f. eks. Harry Nilson («One»), Laura Nyro’s «Eli’s Coming» og Randy Newman’s «Mama Told Me Not to Come».

Hoyt Axton gav dem «Joy To The World» og «Black and White» – denne ble en hit i England for reggae-bandet Greyhound.

Hoyt Axton gav dem «Joy To The World» og «Black and White» – denne ble en hit i England for reggae-bandet Greyhound.

De var alltid klare for å spille inn lovende låter og gi låtene sin spesielle klang. De fikk en solid suksess for Russ Ballard’s «Liar» og Leo Sayer’s #1-hit i England, «The Show Must Go On».

Tidlig på -70-tallet ble det gradvis endringer i backup-laget, og noen medlemmer av Rufus som kom inn i 1976. Da Danny Hutton trakk seg (han ble erstattet av Jay Gruska), ble det spådd musikalsk nedtur og oppbrudd.

I 1981 slo de seg sammen med Hutton en kort periode, men det kom aldri til noe som lignet «gammel» suksess.

Styrken til Three Dog Night lå i kraften av deres harmonier og det sterke materialet de ga ut. I en sanger/låtskriver-tid fikk de sjelden noe applaus fra kritikerne, men deres oppfinnsomme arrangementer gikk rett hjem hos publikum, og alt-i-alt solgte de over 90 millioner plater.

Three Dog Night brakte med seg en frisk innstilling til kunsten å ta en – kanskje – ukommersiell sang opp til noe som kunne bli sett på som en sterk «standard-låt»!

Three Dog Night Concert The Orleans Hotel & Casino Showroom Las Vegas May 21, 2016.

Three Dog Night startet opp igjen i 1985 og er fortsatt i gang, men ikke i nærheten av slik de var – allikevel låter de bra!

Kilder: threedognight.com/Wikipedia/Youtube/Promo

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.