Bachman-Turner Overdrive

Lagt ut av

Skrevet av Steinar Garhovd

Teaser
BTO i 1974 fra v.: Fred Turner, Robbie Bachman, Randy Bachman, og Blair Thornton

Randy Bachman var limet som holdt sammen den kanadiske gruppa «Guess Who» og de hadde suksess med «American Woman». Randy forlot det bandet med sure miner.

… og her følger BTO’s versjon:

Beskrivelsen av Randy Bachman etter han forlot «Guess Who» var som «en gærning og taper» – og «ingen vil samarbeide med meg!» Disse gutta var tross alt de første fra Canada som fikk en karriére også i USA.

Etter Randy Bachman forlot «Guess Who» i 1970, dro han igang et nytt lag: «Brave Belt». Sterkt påvirket av grupper som Buffalo Springfield, Poco og tilsvarende band fra Canada.

«Brave Belt» gav ut to album i 1971 og 1972. Et par av singlene fra disse albumene kom inn på listene, men nådde kun opp blandt Top 100.

For et gig på et universitet ble de bedt om å ’rocke opp’ set-lista, og det gjorde de – med covere av Proud Mary, Brown Sugar, The Kids Are Alright, All Right Now og-så-videre. Dansegulvet ble fylt opp, og et nytt band var født: «Bachman-Turner Overdrive» – ofte også kjent som «BTO» eller «B.T.O.».

BTO’s original-besetning besto av Randy Bachman (sang og gitar), Tim Bachman (sang, gitar), Robbie Bachmann (trommer) og Fred Turner (bass).

Det selvtitulerte debut-album ble utgitt i 1973, og dro mye oppmerksomhet både i hjemlandet Canada og USA. Det ble turnéringer i fleng.

«Bachman-Turner Overdrive II» ble også gitt ut i -73 og løftet bandet til ytterligere nye høyder, og de hadde et par radio-hits med den boogie-baserte «Takin’ Care Of Business» – en overligger fra «Guess Who»-tida – og den mer melodiske «Let It Ride». «Let It Ride» hinter også om den tida.

BTO fokuserte stort sett på hardere rock, og senere album har ikke endret noe særlig på det lydbildet, og de hadde en solid følger-skare.

På høsten i 1979 var det kroken på døra for BTO. Fire år senere – i 1983 kom de sammen igjen: Randy og Tim Bachman, Fred Turner og trommeslageren fra Guess Who – Garry Peterson. Den yngste Bachman – Robbie – ville ikke være med på laget grunnet business-bråk og varemerke-krangel. I 1991 forlot Randy laget – brødre-krangelen sørget for det.

Bandet stoppet opp i 2005, men fra 2009 slo Randy og Fred seg sammen til «Bachman and Turner» på album og turnéer, og de holder det gående enda.

Kilder: bachmanandturner.com/WikiPedia/YouTube/Promo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..