DIFFERENCE – DU HØRER FORSKJELLEN


 

Om ting hadde utviklet seg på en annen måte, ville Difference vært et av de største norske band gjennom tidene, mener mange kritikere. Men kanskje er de det likevel. – Ja, uten vil, spør du bloggredaktøren.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Difference må kunne betegnes som Norges beste vokalgruppe gjennom tidene.  Det tør vi påstå ut fra det bandet har bevist gjennom hele sin lange karriere.

Konserten i Olavshallen i Trondheim søndag 13. februar 2017 ble siste sjanse til å oppleve de det originale bandet. Nøyaktig 50 år siden de ble trønderske mestre i rock. Heldigvis ble det gjort opptak av konserten, som nå foreligger på vinyl i form av det utsøkte albumet Difference 50. Og som var den første nye innspilling med 50-års besetningen.

Vi hører gjennombruddslåten «Tree of Love» fra konserten:

Men den gjenforeningen kunne det ikke blitt noe av.

– Snodig hvor små marginer livet byr på ! I går ble jeg og min gode venn Ivar påkjørt av et vogntog som skiftet fil og kunne ha knust oss ! Rask reaksjon og flaks gjorde at kun bilen fikk skader ! Et sekund var avgjørende, snodig når man er godt voksen !

Det forteller Tore etter et trafikkuhell der han og bandkompis Ivar Gafseth var bare millimetre fra den store tragedien.

For snakker man om et band med personlighet og egen identitet, et band du gjenkjenner fra første toneanslag, og som skilte seg fra sine samtidige, må det være trønderne i bandet Difference.

Psykedelisk rock, a la Procol Harum, sier vel litt om inspirasjonen og mye av det Difference ga ut på plate.

– Orgelbasert, harmonisk musikk. Slik som i «Tree of Love» og «Ballad of a Broken Heart». Slik karakteriserer vokalist Tore Johansen bandets stil.

Vi tar med også «Ballad…» fra samme jubileumskonsert:

Difference var ett blant flere av norske band som på 60/70-tallet hadde et potensiale til å nå langt ut langt over norskegrensa. Men så skjedde aldri, tross mange flotte produsjoner med bandets særpreg. Dermed delte de skjebne med andre norske band med et stort potensiale, som Popul Ace.

Det var knyttet seg stor oppmerksomhet da Difference annonserte en 45-års jubileumskonsert i 2012, med hele den originale besetningen samlet på scenen.  Og de gjentok altså seansen i 2017.

På scenen stilte Knut Solem, Ivar Gafseth, Arne Jacobsen, Tore Johannesen, Snorre Tømmerås, Erlig Mylius og Stein Olsen. Mye mimring og godt humør. Du kan høre intervju med bandmedlemmene om du går inn på rockheim.no

Vi nyter nok en kremlåt fra jubileumsalbumet – «Sweet Sounds Everywhere»:

Bandet Sparrows rekrutterte i sin tid flere medlemmer til Difference. Knut Solem og Ivar Gafseth var to av dem. Sparrows var et «kopiband». Missing Links bidro med Snorre Tømmerås og Erling Mylius, et band som ble sagt å ligge langt forut sin tid.

De presterte å vinne NM i 1966.

Etter en leteprosess klarte man å rekruttere Tore Johansen som fast vokalist for bandet. Det ble veiskillet. Han hadde aldri vært med i et band tidligere, men hadde vunnet en talentkonkurranse.

Det sies at han var blant flere som var innkalt til audition. Etter at mange kandidater hadde fått tommelen ned, tok det 20 sekunders fremføring av Beatles’ «She’s a Woman» før han var «fast ansatt». En avgjørelse ingen hadde noe imot. Hans kraftfulle stemme, i samklang med de andres flerstemte koring og særpregede musikalske pålegg, ga Difference et særpreg ingen andre norske band hadde på den tiden.

I intervjuet på Rockheim under bandets 45 års markering, fortalte hans bandkompiser at Johansens stemme var utsøkt, utfordringen lå i et altfor kort hår og en klesdrakt som ikke passet inn i bandets image. Men det lot seg raskt endre.

Det som var verre å takle, var at bandet ble slått konkurs i 68/69.

– Som flere norske band på den tiden, sier Tore Johansen.

Men de kom de seg på banen igjen med samme mannskap i 73/74.

Det ypperlige albumet «Different Ways» kan stå som et monument over et fantastisk band:

Vi lar Difference avslutte med to live-opptak, som bare beviser deres kvaliteter.

Den yngre garde vil nok best huske gutta fra Difference igjen som The Travellin’ Strawberries, den særegne troppen som nok en gang okkuperer tv-skjermen i hele desember måned med sine gjøglerier.
Men det er en annen historie.

Kilder: Rockheim.no/Wikipedia.org/Youtube.no/NRK/Getty Images/Tore Johansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..