Golden Earring

Lagt ut av

Skrevet av Steinar Garhovd

Nederlandske band eksisterte ikke utenfor landets grenser inntil slutten av ’60-tallet. Den visuelle kunst-musikk gruppa the Fool var kjent for sin psykedeliske tilstedeværelse både i England og USA.

I 1970 kom Shocking Blue’s «Venus».

Deretter fulgte Focus som klatret opp på listene med «Hocus Pocus» i ’70.

I 1973 slapp Golden Earring «Radar Love».

Golden Earring var obskure i de fleste land rundt om, men hjemme hadde de vært stjerner for nesten 10 år. Under navnet Golden Earrings fikk de sin første suksess i 1965 med «Please Go».

Låta ble den første av en rekke pop-hits. Mot slutten av ’60-tallet gikk Golden Earring mot hard rock, og ble omtalt som heavy metal så sent som på ’80-tallet.

Who benyttet seg av Golden Earring som oppvarmingsband på turnéer i Europa og USA. Gjennombruddet for Golden Earring kom i ’73 med «Radar Love» fra «Moontan».

«Radar Love» var en sang hvis hovedperson var fysisk hektet til sin venninde. Musikken og teksten beskriver episoder som en langtransport-sjåfør opplever gjennom natten – med radioen sin på ’full rulle’ for å holde seg våken.

Basslinja høres ut som hjulene som treffer asfalten, mens vokalen leverer fortelingen med et språk som er lært av skolebøker. Som så mange av Golden Earring’s plater, er «Radar Love» både cool og klisjé, en forsiktig og interessant idé levert av et band med en noe begrenset bredde.

Selv om oppfølgeren «Switch» fra 1975 ble bra spilt på radioen, solgte den dårlig i USA. Bandet var som raskest innom en sterk oppmerksomhet med en av MTV’s tidlige video-hits – «Twilight Zone» i 1982.

Etter dette fulgte en rekke sanger mer inspirert av Robert Ludlum’s skumlerier enn Rod Serling’s science-fiction.

I Europa holder fortsatt Golden Earring fortet med en rekke album-utgivelser.

Medlemmene har stort sett vært Rinus Gerritsen – bass, keyboards, gitar og munnspill, George Kooymans – gitar og sang, Barry Haysang, gitar, fløyte og saksofon og Cesar Zuiderwijktrommer og perkusjon.

Til slutt, nyt en konsert med Golden Earring fra 1975:

Kilder: golden-earring.nl/Wikipedia/Youtube/promo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..