Shu-Bi-Dua

Lagt ut av

Forsidefoto_1983_10_gormvalentin_201011884222bqwzchlbzdwdzfw

Skrevet av Steinar Garhovd

 

Michael «Bonden» Bundesen møtte Michael Hardinger da de begge jobbet i ’Danmarks Radio’. De jobbet ikke i samme avdeling, men traff hverandre stadig i korridorene og ble gode venner.

Shu-bi-dua-legend-mixes-in-Ghita-Nrby-case
«Bonden» (venstre) og Michael Hardinger (høyre)

Michael Bundesen sang i folk-trioen «The Quaks» og Michael Hardinger spilte i bandet «Passport».

Passport hadde sluppet en singel tidlig i ’73, ’Tomorrow’med ’Everything’s Wrong’ på baksiden. I tillegg til Michael Hardinger besto gruppa av Poul Meyendorff på gitar, trommis Bosse Hall Christensen, og bassisten Niels Grønbech.

På høsten ’73 ble gruppa ’Passport’ utvidet med «Bonden» og tangent-spilleren Jens Tage Nielsen.

Shu-Bi-Dua-navnet skyldes et opptak de gjorde for danske P3, og de sang «Shubidua» i denne sangen – og de ble presentert som programmets hus-band «Shu-Bi-Dua».

Shu-Bi-Dua’s slagord var: «Det skal være morsomt – ellers er det ikke gøy!» og humor og ironi ble deres våpen i musikken og på scenen.

Egentlig var bandet tenkt på som en engangs-greie. Det skulle vise seg at Shu-Bi-Dua ble mer populære enn Passport, og dermed ble Passport lagt ned. Deres første fullengde ble utgitt i 1974: ’Shu-Bi-Dua’.

Musikk-stilen deres var blandet, men typisk europeisk ˮgøyˮ party- og dansemusikk. Det ble stadig vekk allsang på konsertene, og det kan virke som om en sammenligning med D.D.E. og Åge Aleksandersen og kontakten med tilhørerne er nærliggende.

Shu-Bi-Dua er det bandet som har solgt flest album i Danmark.

De har produsert mengder av hits i Danmark, f. eks. ’Vuffeli-vov’, ’Hvalen Hvalborg’, ’Står på en Alpetop’, ’Stærk Tobak’ (på melodien til ’Twist and Shout’), ’Familien kom til Kaffe’, ’Sex Chikane’, ’We wanna be free’, og mange, mange fler.

Tekstene ble som regel skrevet i ’plenum’. Ord og tekst-linjer ble slengt fram og tilbake, og når noe ’passet sammen’, var den der.

Gjennom sin mer enn 40-årige karriére har mannskapet bestått av mange versjoner. «Bonden» har vært sangeren hele tiden, unntatt et avbrekk i ’84-’87. Michael Hardinger trakk seg i 1997, og trommis Bosse Hall Christensen ga seg i 2005 (som siste originale medlem).

I 2011 fikk «Bonden» to blod-propper i hjernen. Det stoppet ham og dermed bandet. Om Shu-Bi-Dua kommer igang igjen, er vel meget tvilsomt.

Som Michael Hardinger sier det: Bunnen er nådd – Bonden er gått!

La oss leve på minnene!

Men de var festlige så lenge de holdt på.

Ta med en konsert til avslutning:

 

 

Kilder: http://www.shubidua.dk/Wikipedia/Youtube

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..