Tobben & Ero = Norges svar på Simon & Garfunkel

Lagt ut av

Skrevet av Svein Harald Hansen

 

Tobben & Ero var Norge’s svar på Simon & Garfunkel.

R-2827891-1520970135-6156.jpeg

Tromsø-duoen gjorde furore på 70-tallet. Men sine musikalske tolkninger av dikt av blant andre Arnulf Øverland, Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsund satte de en ny norsk standard for kombinasjonen visekunst/popmusikk. De tråkket opp nye stier der ingen hadde gått før. Og det norske publikum trykket dem til sine hjerter.

Torbjørn Willassen og Jan Ero Olsen hadde som sitt egentlige mål å bli popstjerner i Sverige, slik deres bysbarn The Pussycats hadde blitt noen år i forveien. Våren 1969 forlot de to guttene, slik The Pussycats gjorde, hjembyen for å søke lykken i Stockholm. Egentlig stakk de av, fordi Tobben var blitt innkalt til militærtjeneste. De fikk jobb på en jernfabrikk og var ofte innom den lokale puben når de hadde fri på kveldstid. Her fikk de en kveld fremføre noen låter, blant andre «Där bjørkarna susa». Innehaveren ble så begeistret at de ble engasjert for en hel måned.

Vi hører låten i en versjon med svenske Jailbird Singers, den som virkelig slo an i Norge – en skikkelig ønskekonsert-traver på 60-tallet:

Engasjementet førte til at Tobben & Ero skiftet stil – byttet ut de elektriske gitarene med akustiske,. De øvde inn nesten 50 svenske viser og la til noen norske folkeviser, noe publikum oppfattet som eksotisk. Gjennom i tillegg å spille på gatene, ble de raskt oppdaget og tilbudt platekontrakt.

To singler ble utgitt i 1970 – den ene hadde to sanger av Tobben, «I Am Lookin’ For A Way To Go» og «In The Evening Of My Life». Den andre besto av de mer tradisjonelle visene «Vals i Valparaiso» og «Kjerringa Med Staven».

En ny tilfeldighet førte til at duoen fikk tilbud om TV-opptreden i Sverige, der også Elton John deltok. Tobben & Ero fremførte to sanger, og ble i tillegg backet av den engelske popstjernen på avslutningsnummeret «Bye, Bye Love».

I løpet av tiden i Sverige ble Tobben & Ero kjent med hele den svenske viseeliten. Cornelis Vreeswijk var selvsagt blant dem, og han inviterte dem med i et radioshow, som også ble utgitt på plate i 1970. Her fremførte Tobben & Ero «Anne Knutsdotter».

Vennskapet med Vreeswijk skulle resultere i flere samarbeid utover 70- og 80-tallet.

m wresvijk

Da de kom tilbake til Tromsø, løsnet det for Tobben som låtskriver. Et tonesatt dikt av Arnulf Øverland – «Den Dag Kjem Aldri» ble døråpneren.

Tobben husket diktet fra skoletiden, og midt på natten kom melodien til ham. Dagen etter tok han første buss hjem til Ero, og samarbeidet ble da gjenopptatt for alvor.

De var med i et Oluf-show på NRK. Det ble suksess og snart satte de kursen for Oslo for å prøve lykken nok en gang. De haiket seg frem til hovedstaden.

Plateselskapene, som de kontaktet, ville ha dem til å spille andres låtmateriale, men Mikkel As i Norsk Phonogram ga dem frie tøyler. Sammen med produsent Johnny Sareussen, forøvrig bassist i The Vanguards, fikk de i 1972 gitt ut albumet «Fordums frukter, friske frø».

Albumet lå i åtte uker på VG-lista. Tittelen sa det meste; dette var fordums frukter i form av dikt fra gamle mestere, men de nye frøene – melodiene og fremførelsene – var friske. Noe som det norske platepublikum ikke hadde fått høre tidligere. Ikke rart at albumet solgte godt.

I 1973 fulgte Tobben & Ero fulgte opp med «Glitter og stas». Igjen var mange av tekstene hentet fra diktsamlinger av Knut Hamsun og Arnulf Øverland. Albumet lå i fire uker på VG-lista.

I løpet av en fireårsperiode laget Tobben nye viser med en nesten feberaktig iver. Etter hvert begynte også Ero å komponere og skrive tekster. Frem til 1976 laget duoen fem LP-er, hver plate preget av en evne til å fremdyrke en personlig stil tuftet på norsk lyrikk av høyeste kvalitet og moderne, iørefallende arrangementer med klare referanser til samtidig, internasjonal viserock.

I 1974 kom albumet «Ballade i bakgården».

To år senere kom «Gi meg et hus» og «Bryllup i Kanaan».

På «Gi meg et hus» deltok den engelske trommeslageren og vokalisten Phil Collins. Det skjedde ved en tilfeldighet: Gruppen Genesis, som Collins var medlem av, var i Oslo på snarvisitt, og Collins hadde en dag til rådighet. Dette førte til innspillingen av «Skammelens terskel», der Colins deltok.

På «Bryllup i Kanaan» deltok Cornelis Vreeswijk. Også ved en tilfeldighet. Samarbeidet med den svensk/hollandske visekunstneren fortsatte i mange år og ved ulike anledninger.

Etter utgivelsen av «Bryllup i Kanaan» i 1976, dro Tobben & Ero og Cornelis ut på en landsomfattende turné som startet i Halden i mai måned 1976, og endte opp halvannen måned etterpå i Berlevåg, der publikum heller ville danse enn lytte. Etter å ha gjort opp status mente duoen at enden på veien var nådd. Tobben var gått tom for melodier, Ero hadde behov for litt fred og ro, og det føltes derfor riktig å gi seg mens leken ennå var god.

Etter en kort turné i 1985 skulle det gå femten år før Tobben & Ero lot høre fra seg igjen. Det skjedde i 2000, da duoen holdt noen konserter i anledning av utgivelsen av samleplaten «20 beste i Tobben & Ero’s verden».

Albumet ble mottatt med ovasjoner i pressen, og sørget for at en ny generasjon ble kjent med musikken som Tobben & Ero laget i løpet av sin korte, men produktive karriere. De spilte på noen mindre arrangementer i Tromsø rundt 2003 og 2004. 27. november 2008 døde Tobben, etter å ha hatt kreft i to år. Han ble 59 år gammel.

Duoen fikk velfortjent omtale i NRKs programserie Norsk Rocks Historie.

Kilder: Tekstmaterialet til artikkelen er mye lånt fra boken «Norsk pop- og rockleksikon» fra Vega Forlag (2013). [Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan] / Wikipedia/YouTube/NRK

 

Én kommentar

  1. Utrolig koselig gjenhør – Tobben & Ero var virkelig gode. Har flere plater med dem, også Narrgnistor och Transkriptioner, med Cornelis. Nå ble jeg inspirert til å høre på alle platene med Tobben & Ero. Takk for en flott oppsummering!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..