THE SHIRROWS


F4630472-A95F-40C8-A99B-26DE79D40165
The Shirrows i 1965. Fra venstre Geir Johansen, Stein Wangsmo,  Tom Hovde og foran Leif Raanes.
Shirrows 2017
Dette er The Shirrows slik de har stilt på scenen de siste årene. Fra venstre Tom Hovde, Cindy Hovde, Leif Raanes, Stein Wangsmo, Knut Henning, Marit Hansen, Chelsea Michelle Wold og Lars Måløy. Brit Melting var ikke til stede da bildet ble tatt.

Av norske legendariske innspillinger fra 60-tallet, er det helt umulig å unngå å ta med trønderbandet The Shirrows og deres feiende innspilling fra 1964 av Little Richards «Jenny, Jenny». To minutter med feiende rock’n roll. Undertegnede vet ikke om noen andre norske «konkurrenter» på den tiden med tilsvarende driv.

SKREVET AV SVEIN HARALD HANSEN

Klikk på pila for å høre musikken:

Stein Wangsmo i kjent stil på 60-tallet.

De klarte å skape hysteriske tilstander, ja tilnærmet Beatles- tilstander når de opptrådte på trønderscenene. Ja, ikke bare der, men også rundt om i landet.

De skapte seg et image som rebeller, noe som ikke akkurat dempet stemningen blant ungjentene. Samme kveld som «Jenny, Jenny» ble tapet i studio, gjorde de også «You Better Move On» og «Shakin’ All Over». Og denne EP- kom ut.

Med i bandet fant vi Stein Wangsmo (sang, bass), Tom Hovde (sang, gitar), Geir Johansen (sang, gitar), Leif Raanes (trommer).

Gammelpop har kontaktet bassist Stein Wangsmo for å høre om hvordan han minnes den hylende fansen:

– Dette er ganske typisk for tilstanden på enkelte steder når vi reiste rundt på turne i 1965. På Scala i Bergen møtte jentene opp med saks den andre kvelden for å sikre seg en hårlokk som minne. Som du ser tok mine foreldre vare på de postkortene jeg sendte hjem mens vi var på veien, her er tilstanden på Scala beskrevet. Ser at vi ble tilbudt flere spillinger, men vi hadde avtaler de neste dagene så vi måtte videre.

Her ser du kortet. Et artig minne fra svunne dager mens The Shirrows var på topp, poststemplet 21. juli 1965:

Stein har endret sitt syn på Bergen. I dag en by han stortrives med å besøke.

Geir minnes også:

– Måløy, ja. Det var en sak der, ja. Jeg tror det var der «de unge» fikk penger til å gå på Frelsesarmeens arrangement; isteden kjøpte de billetter til show’et vårt, i lokalet litt lenger borti gata.

Det kom naboklager på grunn av bråk fra gata utenfor hotellet der vi bodde etter showet, de unge hadde samlet seg utenfor. Vi fikk streng beskjed fra resepsjonen om å holde oss borte fra vinduene.

Videoen ovenfor med «Jenny Jenny» beskriver vel best hvordan det kunne være i salen av og til, helt vilt, minnes Geir.

Etter et par måneder med øving debuterte The Shirrows på Folkets Hus, Ler, 17. mai 1962. Myhre ga seg etter et par år, og inn som ny trommeslager kom Leif Raanes, etter at Øystein Dillan Vardehaug hadde slått trommer ved et par anledninger. Med denne besetningen spilte de som oppvarmingsband for engelske Zombies i Nidarøhallen, 28. november 1964. Engelskmennene hadde nettopp gitt ut singelen ”She’s Not There”, og de åpnet europaturneen i Trondheim. Kontakten med The Shirrows har de hele tiden holdt varm.

– Beundringen for engelske The Zombies førte til konserter sammen og til et tett vennskap. Fortell litt om det.

– Etter felleskonserten i Nidarøhallen ble det et godt forhold til The Zombies og deres musikk. Nå avdøde Audun Tylden, Tom Hovde og undertegnede (Stein red.anm.) traff The Zombies i flere sammenhenger og var på flere av deres konserter i England og rundt omkring. Da The Shirrows arrangerte sitt 45 års jubileum i 2008 var The Zombies gjester og headliner. Se plakaten. Vi hadde en flott tid sammen med bandet. Det ble gjensyn med Nidarøhallen hvor vi spilte sammen i 1964, radioopptak og det hele toppet seg altså med konserten i en fullsatt sal Royal Garden Hotel, sier Stein.

Utrolig nok fikk ikke dette glimrende beatbandet med seg en eneste seier i Trøndersk Mesterskap. I 1964 fikk bandet en tredjeplass, mens gruppen året etter delte andreplassen med The Saunters. Lørdag 6. november 1965 var det lokal uttaking til Nordisk Mesterskap som fant sted i Nidarøhallen. Den vant The Shirrows foran The Saunters og The Sparrows. The Pussycats underholdt i pausen og det var en stemning i salen som det snakkes om den dag i dag. Sommeren 1965 var det duket for turne. Det hele startet i Volda, lørdag 3. juli. Turneen gikk sørover til Vestlandet, til Bergen videre til Stavanger, Kristiansand, Arendal og Porsgrunn, der det hele ble avsluttet lørdag 7. august. Bandet skapte ville og hysteriske tilstander, og vi kan med rette betegne The Shirrows som et av datidens aller beste rockeband. De hadde til og med anskaffet nye instrumenter til den svimlende sum av 40.000 kroner, som det står på plakaten. Billett til showet kostet tre kroner!!!

Turneen i 1965 ble arrangert av «A.T. Sound Music Agency». A.T står faktisk for Audun Tylden som var bandets manager – i en alder av 15 år. Dette var nå avdøde platedirektør Audun Tylden sin debut i musikkbransjen. Audun ble senere en av de mest betydningsfulle menn i norsk musikkbransje.

– Disse plakatene ble sendt rundt til arrangørene på forhånd og ble klistret opp på telefonstolper og tavler. Det var planlagt konsert i Balestrand, men der fikk vi avslag fra lensmannen med en kort beskjed om at vi ikke var velkomne i bygda. «Men klypp karane, så kan me snakkas» var den korte beskjeden Audun fikk. ( Dette er faktisk 100% sant – om du tror det eller ikke), forteller Stein.

–  Hvorfor ble det så få plateinnspillinger? 

Geir Johansen svarer:

– Innspillingen av «Jenny Jenny» i ABC studio i Oslo kom i stand ved nå avdøde og legendariske plateguru Audun Tyldens utallige henvendelser og overtalelser.  Med hederlige unntak var vel norsk rock i 1964 fortsatt en nisje i salgssammenheng, og ble vel behandlet deretter. The Shirrows hadde et nokså kort og hektisk liv, og det ble derfor med En session i ABC-studio, hvor vi spilte inn flere låter.

– Hvor lenge holdt The Shirrows sammen ?

– The Shirrows hadde sin første jobb 17. mai 1963, og avskjedskonserten ble holdt i Studentersamfundet 21. oktober 1966. Medlemmene splittet da opp og gikk over i andre band.

Denne kvelden spilte også The Saunters og The Firestones, og Firestones ble i den anledningen kalt for det siste skuddet på stjernehimmelen. I tillegg opptrådte Leslie fra Sør-Afrika. Inngangsbilletten denne kvelden: Kr. 4,-.

Wangsmo og Johansen gikk til The Saunters, mens Tom Hovde ble popstjerne i Oslobandet Blue Secrets.

– Du og Geir Johansen holdt sammen etter at bandet var historie og har gitt ut flere fine produksjoner. Hvordan kom dette samarbeidet i gang? Dere er tydelig inspirert av The Everly Brothers og Peter & Gordon. Har jeg rett i det? 

Etter The Shirrows’ avslutning i 1966 ble Stein og Geir med i The Vikings, og senere over i Saunters Inc., New Saunters inntil 1969 og så med i MIX, der Stein avsluttet sin aktive karriere.

Geir Johansen fortsatte senere i Four Jets på 70-tallet, men hadde stadig ideen om at Geir & Stein kunne synge bra sammen. Siden studioutstyr etter hvert ble såpass godt og billig, begynte Geir i all stillhet å lage «komp» på låter han mente kunne passe. Siden presenterte Geir dette for Stein, som tente på ideen. Vi produserte dette i fellesskap, som et rent plateprosjekt. Det ble etter hvert 3 CD’er , som vi etter måten synes er bra. 

– Får vi oppleve The Shirrows på scenen igjen ?

– Forrige høst jubilerte plateselskapet «Tylden & Co» i Olavshallen i Tr.heim og The Shirrows opptrådte på den konserten. Skulle det dukke opp flere invitasjoner skal en ikke se bort i fra at The Shirrows stiller på scenen igjen med dagens besetning som er beskrevet ovenfor.

The Shirrows har altså holdt det gående. Her et opptak fra da Tyldens & COs 25 års-jubileum ble markert.

Stein og Geir fra bandet har gitt ut flere album sammen.

– Hva er deres egne favoritter ?

– For CD’ene med Geir & Stein er det kanskje flere bra låter, men Del Shannons  » I go to pieces» og The Fortunes’ «Here it comes again/You’ve got Your troubles» låter greit.

Klikk her og gå inn i bloggen: GEIR & STEIN
Den forteller mye om perioden da de spilte inn sine CD`er.

Vi hører på noen av låtene de har gitt ut.

The Shirrows har børstet støvet av instrumentene og spilt inn et flott album, «Shakin all over again».

CD’en ble spilt inn i forbindelse med at Shirrows gjenoppsto i forbindelse med en konsert i Olavshallen i 2003.

Et veldig bra album, forøvrig. Kjøp det og kos deg med flott norsk popmusikk!

 

Kilder: Terje Nilsen, Rockipedia/youtube/stein wangsmo/geir johansen

Lik oss gjerne på Facebook. Klikk deg inn i menyen øverst på sida, og du kommer rett inn i Facebook-gruppa.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..