DEEP PURPLE 1968 – 1976

Lagt ut av

deep_purple2
Deep Purple i studio i 1970: Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice og Jon Lord.

At den lille byen Hertford like nord for London skulle fostre et av verdens største og mest berømte band, var det nok ingen som visste da bandet ble startet i 1968. Historien om Deep Purple er lang og innviklet, så derfor skal vi konsentrere oss om hovedtrekkene, og håndplukkede låter fra musikken deres fra perioden 1968 – 1976. Den er regnet som bandets mest suksessrike periode.

Skrevet av Tore Toresen

Det hele startet egentlig året før. Organist Jon Lord hadde startet et band, Roundabout, med blant andre gitaristen Ritchie Blackmore. Men på grunn av interne utfordringer kom bandet aldri skikkelig i gang. Lord, som var klassisk utdannet, hadde før dette spilt med The Flower Pot Men, mens Blackmore holdt til i Hamburg, der han spilte med Three Musketeers. John Lord fikk etter hvert med Blackmore på et nytt forsøk, og sammen med vokalisten Rod Evans, bassisten Nick Simper og trommeslageren Ian Paice fødte de Deep Purple. Navnet ble valgt fordi det var navnet på favorittsangen til Ritchie Blackmores bestemor.

Denne utgaven av Deep Purple ga ut tre album «Shades of Deep Purple» og «The Book of Taliesyn» i 1968, og «Deep Purple» i 1969. I tillegg ga de ut noen låter som singler, der coverlåten «Hush» ble mest populær i USA og Canada. Albumene og singlene solgte ikke noe særlig i hjemlandet og i det øvrige Europa.

Blackmore og Lord var ikke fornøyde med Evans og Simper, og vokalist Ian Gillan og bassist Roger Glover ble hentet inn fra bandet Episode Six. Og i 1970 kom den første utgivelsen med de to på laget, singelen «Black Night». Resten av verden tok Deep Purple i sin favn. Låten har fortsatt den høyeste plassering for bandet på listene i England. Som de øvrige av bandets suksess-låter de neste årene, ble låten skrevet av samtlige bandmedlemmer.

«Black Night» skulle promotere 1970-albumet «Deep Purple in Rock», selv om den ikke var med på albumet. En ny suksess for bandet – albumet havnet langt opp på listene internasjonalt.

Suksess ble det igjen i 1971. Låten «Strange Kind of Woman» skulle promotere albumet «Fireball» der den kun var med på utgivelsene over Atlanteren. Låten gjorde det sånn passe bra, men albumet slo an med topp-plasseringer. Den dårligste plasseringen albumet fikk i Europa var i Sverige, der det havnet på 4. plass. Vi hører på «Strange Kind of Woman» og den energiske tittel-låten «Fireball», som også ble utgitt som singel. Uvanlig for bandet har låten ingen gitarsolo, derimot en bass-solo.

For å gjøre en lang historie kort; De neste fire albumene til Deep Purple plasserte seg helt i toppen internasjonalt. «Machine Head» (1972), «Who Do We Think We Are» (1973), «Burn» (1974) og «Stormbringer» (1974) solgte til gull og velstand både i Europa og USA.

«Never Before» fra «Machine Head» ble utgitt som singel, men låten ble sjelden fremført live av Deep Purple, uvisst av hvilken grunn.

«Smoke On the Water», også den fra «Machine Head». Trenger vi si mer? Låten er kanskje bandets mest kjente frem til i dag, og gitarriffet i starten er øvd på og spilt av millioner av gitarister. Historien bak teksten er også kjent; Bandet dro til Montreux for å spille inn «Machine Head». Kvelden før innspillingen holdt Frank Zappa konsert i bygningen da det oppsto brann, og det hele brant ned. Deep Purple måtte finne nye lokaler til innspillingen. Her er historien i musikkform:

Etter at albumet «Who Do We Think We Are» var utgitt i 1973 sluttet Ian Gillan i Deep Purple, samtidig som Roger Glover fikk sparken. Den dyprøstede David Coverdale og Glenn Hughes kom inn som nye medlemmer på vokal og bass. Her er «Place in Line» og «Woman From Tokyo» fra albumet, med Ian Gillan som vokalist.

Fra albumet «Burn» fra 1974 har vi tatt med tittellåten. Dette var første album med den da forholdsvis ukjente David Coverdale som vokalist.

«Stormbringer» fra 1974 ble siste album med Ritchie Blackmore i bandet. Han sluttet i bandet da han ikke likte den soul-lignende musikkstilen de to nye medlemmene var i ferd med å innføre. Han startet da supergruppa Rainbow. Her er tittellåten fra albumet, som fikk en blandet mottakelse. Vi tar også med «Holy Man». På den veksler Coverdale og Hughes på vokalen.

Siste album ut i Deep Purples storhetstid var «Come Taste The Band». Nå hadde amerikaneren Tommy Bolin overtatt som gitarist. Det året skulle bli kaotisk, med katastrofale konserter på grunn av Bolins heroinavhengighet og Hughes’ tiltakende narkotikabruk. David Coverdale, Jon Lord og Ian Paice bestemte seg for å legge ned Deep Purple, og i mars 1976 var det slutt. Tommy Bolin døde i desember samme år, 25 år gammel. Her er «Lady Luck» fra «Come Taste The Band».

I 1984 kom gjengen fra 1969–1973 sammen igjen. Gillan, Blackmore, Lord, Paice og Glover ga ut albumet «Perfect Strangers». Albumet fikk kjempekritikker og fansen var henrykt. Deep Purple var tilbake. En påfølgende verdensturne med utsolgte konserter fulgte. Men, alt var ikke bare velstand. I 1989 fikk Ian Gillan sparken, angivelig på grunn av en konflikt med Ritchie Blackmore.

I årene etter har flere musikere vært innom bandet, også Gillan, da Blackmore sluttet igjen. Ni album er gitt ut etter «Perfect Strangers», det siste i 2017. Da med Gillan, Paice og Glover i bandet.

På tross av at man flere ganger i årene etter 1993 prøvde å få Deep Purple innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, skjedde det ikke før i april 2016. Grunnleggeren av bandet fikk ikke oppleve det. Jon Lord gikk bort i juli 2012.

Vi avslutter historien om en av rockens pionerer med min Deep Purple-favoritt, den vakre «Soldier of Fortune» fra albumet «Stormbringer».

Klikk og les også: URIAH HEEP 1970-1975

Kilder: allmusic/Wikipedia/youtube

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..